Meest recente artikelen

Zo krijg je die vlek uit je favoriete kookboek

De truc: snel zijn!

Zo krijg je die vlek uit je favoriete kookboek Artikel

't Is onvermijdelijk: vroeg of laat mors je eten of drinken op je favoriete kookboek. Geen nood: met dit stappenplan pak je die vlek meteen aan.

1. Verwijder wat je kan

Heb je vloeistof gemorst? Leg er dan snel een keukenhanddoek of een papier van de keukenrol op en laat absorberen. Niet wrijven: zo verspreid je de vlek!

Als je een dikkere emulsie (zoals spaghettisaus of cakedeeg) hebt gemorst, gebruik dan een spatel of een breed mes om de resten op te schrapen.

2. Trek de pagina's voorzichtig van elkaar

Zijn er meerdere pagina's besmeurd? Trek ze dan heel voorzichtig los. Leg vervolgens een vel bakpapier tussen die pagina's en de nog schone die er net voor en er net achter komen: zo verspreidt de vlek zich niet.

3. Dep de vlek droog met een keukenpapier

Vouw een vel van de keukenrol in vieren en dep (ook hier niet wrijven) de vlek zo droog mogelijk. Blijf herhalen tot het keukenpapier niets meer opneemt. Het doel? Zo veel mogelijk olie en andere vloeistof uit het papier krijgen.

4. Besprenkel met bicarbonaat

Heb je de indruk dat er tóch nog vloeistof overblijft? Besprenkel de vlek(ken) dan met wat bicarbonaat (zuiveringszout). Laat het kookboek een nachtje openliggen met het bicarbonaat erop en verwijder het de volgende ochtend voorzichtig met een (kook)penseeltje.

5. Laat drogen

Voor de laatste stap hoef je eigenlijk niets te doen: laat het boek verder openliggen op een niet-vochtige plaats zodat de laatste restjes vocht helemaal uitdrogen.

Toch nog een restje zichtbaar?

Soms krijg je een vlek niet voor 100% weg. Onthoud dan dat zo'n vlekje je favoriete kookboek extra karakter geeft! Wedden dat de persoon aan wie je 't uitleent net het recept mét de vlek zal uitproberen? Want dat is duidelijk het populairste ;-).

Meer keukenhacks vind je hier.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen