Meest recente artikelen

Is eten bereiden in de microgolfoven écht zo slecht?

Libelle Lekker legt uit

Is eten bereiden in de microgolfoven écht zo slecht? Artikel

De microgolfoven gebruiken zou volgens velen schadelijk zijn voor je gezondheid. Maar is dat wel echt zo? Wij zochten het voor je uit.

Zo werkt een microgolfoven

Een microgolfoven verhit het product en brengt alleen het water van het product in beweging. Meer niet. Als je bijvoorbeeld aardappels gaat koken in de microgolfoven hoef je ook maar weinig water erbij te doen. Veel minder dan als je het in de pan kookt.

Microgolven

Een microgolfoven is lang niet zo gevaarlijk als mensen denken. Het apparaat maakt gebruik van microgolven: dat zijn dezelfde golven als radiogolven. Die golven zijn niet radioactief, zoals sommige mensen denken. Je eigen radio is ook niet schadelijk voor je, dus een microgolfoven ook niet. Bij de microgolfoven gaat het om heel korte golven die allemaal binnen het apparaat blijven. Ze tasten je eten ook niet aan. Je eten kan misschien wat taaier voelen, maar dat komt alleen maar doordat het water uit het voedsel is verdwenen. Dit kun je tegengaan door het af te dekken.

Meer vitamines

Wanneer je je groente of aardappelen kookt op je gasfornuis gooi je hier natuurlijk een hoop water bij. Maar als je eten kookt in het water, gaan er vitamines verloren. (Geen zorgen, ook weer niet zó veel.) In de microgolfoven gaat dit anders. Je legt het eten in een klein laagje water en je apparaat doet de rest. Daarnaast verhit je het voedsel minder lang dan als je het op het fornuis zet, waardoor er minder vitamines worden afgebroken.

Wanneer is het wel slecht voor je

Als je de microgolfoven normaal gebruikt om je eigen eten op te warmen, is er echt niks aan de hand. Het is pas slecht voor je als je te veel kant-en-klare microgolfmaaltijden erin op gaat warmen. Dit komt vooral doordat die maaltijden vaak erg veel zout bevatten én veel slechte vetten. Daarnaast bevatten ze meestal weinig groente.

Conclusie

Eten bereiden in de microgolfoven is dus helemaal niet zo slecht voor je en al helemaal niet zo gevaarlijk als mensen denken. Als je ervoor zorgt dat je de microgolfoven altijd op het aantal watt zet zoals op de verpakking of in een recept staat aangegeven, dan is er helemaal niks aan de hand. En een klein voordeel: door te koken in een microgolfoven bespaar je een klein beetje energie.

(Bron: libelle.nl)

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen