Meest recente artikelen

Zaaien: hoe doe je dat?

Libelle Lekker zaait

  • Deel dit artikel:
Zaaien: hoe doe je dat? Artikel

Twijfels voor je aan het zaaien slaat? Lees deze handleiding en het lukt je zonder problemen!

3 vuistregels om beter te zaaien

  1. Denk aan de grootte van de plant, in de hoogte én de breedte. Die minuscule zaadjes moeten binnenkort plaats genoeg hebben om te ontwikkelen tot een knol, wortel of krop.
  2. Zaden kiemen makkelijker in een vochtige omgeving. Maak je grond dus altijd eerst vochtig voor je gaat zaaien. Nog een tip: geef je net geplante zaadjes best geen water met een gieter. Daarmee spoel je ze op een hoopje. Gebruik een plantenspuit.
  3. Haal het zaad altijd uit het zakje. Zo kun je gerichter zaaien. Anders zaai je te onregelmatig en dik. Dat bespaart je straks werk als je moet gaan uitdunnen.

In welke potjes zaai je?

Zaaibakjes, trays of rechtstreeks in de grond: de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook hier is het aangeraden om te kijken naar wat je wil zaaien. Van groot naar klein:

  • Een tray, een groot vlak met verschillende kleine plantgaatjes is ideaal als je wil voorzaaien. Lekker handig dat je ze zo makkelijk kunt verplaatsen. Extra voordeel: je hebt maar weinig zaaigrond nodig, dat scheelt in je portemonnee. Hou er wel rekening mee dat je deze plantjes nog moet verplanten.
  • Een zaaipotje is een eenvoudig plastic potje met een drainagegat in het midden. Ook hier kun je planten in voorzaaien, denk bijvoorbeeld aan courgettes of pompoenen. Deze hebben een hekel aan verplant worden, en hebben dus baat bij een groter potje dan een zaaitray.
  • Wil je radijzen of pluksla zaaien? Dan doe je dat best in een grote bak waar genoeg plaats is. Radijzen hebben plaats nodig om een knol te kunnen vormen onder de grond. Hou dat in je achterhoofd bij het kiezen van een pot. Je moet deze ook niet verplanten, ze blijven gewoon staan in de pot waar je ze zaait.

Tip: je kunt ook makkelijk zelf zaaipotjes maken van wc-rolletjes of yoghurtpotjes.

Hoe diep moet je de zaadjes planten?

Hoe diep je zaait, is afhankelijk van het type zaad. Grote zaden moeten dieper dan kleine zaden. Zo moet je zaden van sla enkel bestrooien met een dun laagje aarde, terwijl je erwtenzaad gerust een centimeter onder de grond mag steken.

Welke temperatuur moeten je net gezaaide potten staan?

Je zaailingen verkiezen een constante temperatuur. Probeer het dus ook ’s nachts warm genoeg te houden. De ideale temperatuur is tussen de 18 en 22°C. Voor sommige groenten maakt het niet uit, maar vooral paprika’s, pepers, aubergines, en tomaten hebben het graag warm.

Wanneer moet je zaaien?

De zaaiperiode is van cruciaal belang. Zaai je te vroeg op het jaar, dan krijg je zwakke (en langgerekte) planten door te weinig zonlicht en te veel warmte van binnen. Zaai je te laat dan kan dit resulteren in een magere opbrengst. Het juiste tijdstip is dus ontzettend belangrijk. Kijk hiervoor altijd op het pakje zaad, daarop staat de zaaiperiode meestal mooi aangegeven. Gezaaid, maar kan je niet wachten vooraleer je zaadjes uitkomen? Lees hier hoelang het duurt vooraleer ze gaan kiemen!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen