Meest recente artikelen

Slimme tips om binnen groenten te kweken

Libelle Lekker zaait

Slimme tips om binnen groenten te kweken Artikel

Thuis tuinieren is hip, steeds meer mensen kweken zelf hun groenten en kruiden. En dat kunnen wij alleen maar bejubelen. Niets lekkerder én leuker dan home-grown food.

Goed nieuws: met deze slimme tips heb je niet veel ruimte nodig om je eigen groenten te kweken. Meer nog: je hoeft er zelfs niet voor naar buiten: wij doen het gewoon lekker binnen. En geef toe, wie wil er nu niet wat extra groen in huis?

De perfecte groeiomgeving:

 • Zonlicht
  Het enige wat je nodig hebt is een plek in je huis dat genoeg licht krijgt. Liefst een paar uur zon per dag. Groenten, maar zeker kruiden hebben zon nodig om te groeien.
 • Warmte
  Afhankelijk van wat je zaait, is het belangrijk dat het warm genoeg is. Tomaten, aubergines en paprika's hebben het bijvoorbeeld graag warm. Gelukkig is dit binnen meestal geen probleem.
 • Zuurstof
  Zorg dat je planten genoeg zuurstof krijgen. Je huis af en toe goed ventileren (lees: je raam af en toe een kwartiertje open zetten!) doet wonderen.
 • Water
  Binnen regent het niet, dus geef je planten zeker genoeg te drinken. Zeker als ze aan het raam in de zon staan is het belangrijk dat je genoeg giet. Nog een tip: zaai altijd in een potje met drainagegaten, en zet een schaaltje onder de pot om het overtollige water op te vangen.

 

Hoe?

 • Leve de vensterbank
  Als je al bovenstaande dingen optelt, kom je al snel uit bij de vensterbank. De vensterbank is dan ook dé ideale plek om zelf groenten of kruiden te kweken. En makkelijker wordt het niet: zet je potten gewoon op de vensterbank en klaar is kees.

Opmerking: bedenk wel dat de planten snel uitdrogen als er zon op zit. Kies dus een plaats waar een paar uur zon is, maar niet de hele dag.

 • Hydrocultuur
  Deze vorm van landbouw wordt op professioneel vlak al lang toegepast, maar ook voor de thuis-tuinier opent hydrocultuur mogelijkheden. Het principe is dat je planten laat groeien in water in plaats van in grond. Op deze manier groeien je groenten snel, zonder veel gedoe met grond. In steeds meer winkels vind je deze kweeksetjes. Handig!

 

Nieuwsgierig geworden? Hier lees je wat je makkelijk binnen kan kweken!

 

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen