Recept

Eenvoudig wit brood

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Zelf brood bakken is niet moeilijk! Dit is het recept voor een eenvoudig wit brood. Je kunt ook bloem voor bruin brood gebruiken in dit recept, maar voor volkorenbrood gebruik je beter een ander recept omdat de verhoudingen bloem-water anders zijn.

Deze hoeveelheden zijn voldoende voor één groot brood of twee kleine broodjes. Je hoeft niet per se een broodbakvorm te gebruiken: als je het brood opbolt en op de bakplaat legt voor de tweede rijs (wel afdekken met vershoudfolie) dan krijg je een rond brood in plaats van een lang brood.

Eventueel kun je aan het deeg nog een klontje boter of een scheutje olie toevoegen: dat maakt het kruim iets zachter.

bereiding
 1. 1

  Los verse gist op in het water. Doe de bloem in een kom, strooi het zout aan de rand van de kom en maak in het midden van de bloem een kuiltje. Giet daarin het gistmengsel. Gebruik je droge gist, dan mag je die meteen met de bloem en het zout mengen en hoef je niks op te lossen.

 2. 2

  Meng het deeg met één hand tot een samenhangend geheel in de kom. Stort het daarna op het werkvlak en kneed zeker 15 minuten stevig door tot een mooi elastisch deeg. Het is klaar wanneer je het tot een vliesje kunt trekken dat niet scheurt. Je kunt het deeg eventueel ook in de keukenmachine kneden (type standmixer) gedurende 10 minuten.

 3. 3

  Vorm het deeg tot een bal en leg die op een bord. Dek af met vershoudfolie (of met een vochtige theedoek). Laat 15 minuten rusten.

 4. 4

  Bestrooi het werkvlak met wat bloem. Leg het deeg hierop met de onderkant naar boven en duw het plat. Vorm het vervolgens tot een brood en span hierbij het deeg goed op. Leg het brood in een beboterde vorm of op een bakplaat met bakpapier. Dek opnieuw af met vershoudfolie of met een vochtige theedoek en laat 40 minuten rijzen, of tot het deeg in volume verdubbeld is.

 5. 5

  Verwarm intussen de oven voor op 230°C. Een schaaltje water onderaan in de oven zorgt straks voor een krokante korst.

 6. 6

  Zet het brood in de voorverwarmde oven en verlaag wanneer de ovendeur toe is de temperatuur tot 210°C. Bak het brood 25 minuten.

 7. 7

  Haal het brood uit de oven, ontvorm het meteen en laat het afkoelen op een rooster. Als je het laat afkoelen in de vorm, blijft de korst niet krokant.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Eenvoudig wit brood

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!