Meest recente artikelen

Slim idee: maak je pizza op platbrood

Lekker origineel

Slim idee: maak je pizza op platbrood Artikel

Flatbread of platbrood wordt overal ter wereld gemaakt. Van een Mexicaanse tortilla over een Indische chapati tot een Italiaanse piadina. Wist je dat je het ook als pizzabodem kunt gebruiken? Wij ruilden onze traditionele bodem om voor zelfgemaakt platbrood.

Platbrood wordt doorgaans gemaakt met bloem, water en zout. Daarna wordt het uitgerold tot een plat deeg. Platbrood bevat meestal geen gist. De dikte van een brood kan variëren van 1 mm tot enkele centimeters dik. Hieronder vind je een voorbeeld van een pizza gemaakt met Italiaans platbrood, een piadina.

Platbrood rond de wereld

Overal ter wereld wordt er wel een variant op platbrood gemaakt. Ontdek hier enkele bekende soorten:

  • Elzas: Flammkuchen of tarte flambée
  • Italië: focaccia en piadina
  • Griekenland: pita
  • India, Pakistan: chapati
  • Centraal en Zuid Azië: naan
  • Singapore: roti prata
  • Noorwegen: flatbrød
  • Polen: oplatek

Je kan ook een Mexicaans platbrood of tortilla gebruiken als pizzabodem. Het resultaat is een tortizza. Perfect voor op drukke dagen en bijzonder kidsproof.

Wat heb je nodig? 

  • tortilla
  • tomatensaus
  • kerstomaten
  • mozzarella
  • ham (of ander vlees naar keuze)
  • oregano

Recept

  • Smeer de tortilla's in met de tomatensaus. Bedek je tortilla met de mozzarella, ham en kerstomaatjes.
  • Bak de tortizza's circa 12-14 minuten in de oven op 200 graden tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  • Werk af met wat gedroogde of verse oregano en klaar!

Net als bij een gewone pizza kan je kiezen uit honderden smaakcombinaties. Heb je toch wat inspiratie nodig voor de toppings op je platbrood? Ga gewoon de mosterd halen bij de Italiaanse pizza's. Dit is een lijstje met enkele geslaagde smaakcombinaties.

Ontdek hier nog 10 budgetvriendelijke pizza's.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen