Meest recente artikelen

Energie uit de lunchbox? Zo doe je dat...

Klaar voor een wakkere schooldag!

Energie uit de lunchbox? Zo doe je dat... Artikel

Wil je een perfecte meeneemlunch maken voor je kinderen? Zorg in ieder geval voor genoeg variatie. Stop van elke voedingscategorie iets in de brooddoos en het komt zeker goed. Maar hoe halen ze ook energie uit de lunchbox? Onze tips!

slank broodbeleg

Energie uit de lunchbox? Zo doe je dat…

Een gezonde lunch is het geheim voor goede schoolprestaties. Of toch alleszins om je kroost wakker te houden tijdens de lessen. De voedseldriehoek is daarbij een handige hulp. Je zorgt gewoon voor een product uit elke categorie, in de juiste proportie, en klaar. Klinkt makkelijk, maar hoe doe je dat, praktisch? Met deze tips halen je mini's voldoende energie uit de lunchbox tot de bel gaat.

Een eerste vaststelling: junkfood is geen goede energiebron. Het is niet alleen ongezond, het is ook moeilijk te verteren. Dat vergt energie die je kind liever anders had ingezet. Om achter vriendjes aan te hollen bijvoorbeeld. Frisdrank zorgt dan weer voor een sugar rush. Je kind wordt even dartel als een overenthousiaste labradorpuppy om daarna zo moe te zijn als… wel, elke andere hond.

Beter leren door te combineren

De juiste combi helpt de kiddo's gezond en alert de dag door. Dat is een regenboog aan groenten en fruit plus de juiste eiwitten en koolhydraten. Geef ook water mee in plaats van frisdrank, ook kinderen moeten immers dagelijks hun waterquota halen. Als tussendoortje is fruit altijd een goed idee. Ga je toch voor een snack, probeer die dan zelf te maken. In bewerkt voedsel zitten namelijk veel suikers en andere twijfelachtige stoffen. Zo blijven je schoolkids altijd gefocust en energiek én hebben ze geen vervelende hongertjes tussendoor. Met een beetje geluk stoppen ze een stukje van die energie uit de lunchbox ook in hun schoolwerk.

Lunchtrommel-hack: zo blijft het lekker heerlijk koel

Meer energie uit de lunchbox? Het zit ‘m in de koolhydraten

Wacht even, koolhydraten? Was dat niet het nieuwe vet, en dus eigenlijk een taboe in een gezonde levensstijl? Absoluut niet. Net zoals bij vetten heb je een goede en minder verstandige variant. Het lichaam heeft koolhydraten nodig om te functioneren. Oftewel: het haalt er energie uit. Ze worden afgebroken tot glucose, wat dan weer de favoriete brandstof is voor het brein.

Je lichaam heeft minder voordeel bij enkelvoudige, bewerkte koolhydraten. Dat zijn voedingswaren met toegevoegde suikers en geraffineerde granen zoals wit brood, gebak, frisdrank en witte pasta. De calorieën tikken aan zonder de nodige voedingstoffen af te leveren. Dat wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel kort piekt (het lichaam denkt: ha, brandstof!), gevolgd door een energiedip (teleurstelling: de verwachte voedingsstoffen blijven uit). Met een witte boterham met choco bereik je dus het omgekeerde van wat we willen, namelijk meer energie uit de lunchbox halen tot aan het eind van de schooldag.

De betere koolhydraten vind je in volle granen, peulvruchten, fruit en groenten. Deze zitten ook nog eens vol vezels, magnesium, eiwitten, vitamines en antioxidanten. Die gezonde voedingswaren bevatten meestal ook complexe koolhydraten. Dat wil zeggen dat het langer duurt om ze te verteren en om te zetten in suiker. Daardoor volgt er geen sugar rush en energiedip zoals bij het boke choco. Je kind blijft bijgevolg langer energiek én voldaan.

Met welke voedingswaren haal je meer energie uit de lunchbox?

Quinoa, havermout, bonen en zoete aardappelen zijn een goed idee. Geef je liever geen salades mee naar school dan zijn spreads van kikkererwten, witte bonen of wortel prima broodbeleg. Slimme energiebommetjes zijn snacks als popcorn of edamame, appels en bananen.

Nog meer gezonde lunchideetjes voor meer energie

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen