Meest recente artikelen

Tips voor de mandoline

Want we houden graag onze vingers bij!

Tips voor de mandoline Artikel

Voor al wie snel en gemakkelijk groenten en fruit wil snijden, is de mandoline het perfecte hulpmiddel. Al is het gebruik van een mandoline niet zonder risico. Met deze tips snij je in geen tijd allerlei ingrediënten.

Laat ons eerlijk zijn, hulpmiddeltjes zijn altijd welkom in de keuken. Met een goed keukenmes kun je al een heel eind verder, maar om snel gelijke stukjes te snijden, kan de mandoline wel eens van pas komen.

Wat is een mandoline

Een mandoline is een rechthoekige rasp of schaaf, waarmee je flinterdunne plakjes kunt snijden door er je groenten of fruit over te bewegen. Je kunt een mandoline in verschillende standen zetten, waardoor je exact kan bepalen hoe dik je wil snijden.

Vaak komt een mandoline ook met verschillende opzetstukjes, die je dan kan veranderen naar gelang hetgeen je wil snijden. Wil je een wortel julienne snijden? Dan heb je bijvoorbeeld een kleinere afstand nodig tussen de mesjes dan voor frietjes. En als je plakjes komkommer wil snijden heb je weer een ander soort mesje nodig. Kijk dus goed welk soort snijwerk je met de bijgeleverde mesjes kunt uitvoeren.

Veilig aan de slag

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat een mandoline echt vlijmscherp is. Ga niet zomaar aan de slag, want dat kan je wel eens een pijnlijke situatie opleveren. Heb je nu een mandoline, maar weet je niet goed hoe je het moet gebruiken? We helpen je even.

  • Gebruik altijd de veiligheidshandschoen die bij je mandoline wordt geleverd om te voorkomen dat je in je vingers snijdt. Meestal krijg je er ook een vingerbeschermer bij. Hoe dit werkt? Je snijdt pakweg je komkommer eerst tot waar je denkt dat het veilig is. Als je meer aan het einde van je komkommer komt, steek je het restje in de vingerbeschermer. Ga dan rustig met de komkommer heen en weer over het mes. Zo blijven je vingers ver weg van de mesjes en kun je je komkommer nog volledig snijden.
  • Stel de dikte van de plakjes in voordat je begint met snijden. Dit kan meestal worden aangepast met een knop of hendel op de mandoline.
  • Plaats je mandoline op een stevige ondergrond en hou je mandoline stevig vast langs de zijkant, zodat het niet kan verschuiven.
  • Zet je groenten en fruit stevig op de mandoline voordat je heen en weer begint te wegen. Zo maak je gelijke stukjes en voorkom je dat je gaat schuiven en in je vingers snijdt.
  • Maak lange, vloeiende bewegingen bij het snijden. Dit geeft je de meest gelijkmatige plakjes en voorkomt dat je vast komt te zitten.
  • Reinig de mandoline direct na gebruik om te voorkomen dat voedselresten opdrogen en vastplakken. De meeste mandolines kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met warm water en zeep. Maar wees ook daar heel voorzichtig.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen