Meest recente artikelen

Wat is het verschil tussen rode, witte, zwarte en blauwe bessen?

En wat zijn bosbessen dan?

Wat is het verschil tussen rode, witte, zwarte en blauwe bessen? Artikel

Ook zo gek op zomerfruit? Vooral besjes in alle kleuren zijn onze favoriet. Maar wat is het verschil tussen rode, witte, zwarte en blauwe bessen? En wat maak je ermee?

De zomer brengt sappige besjes in allerlei kleuren. Maar weer jij wat het verschil is tussen rode, witte, zwarte en blauwe bessen? We zochten het uit en doen er nog wat receptjes met bessen bovenop.

Blauwe besssen en bosbessen: is er een verschil?

Vooral de blauwe bessen worden verward met bosbessen. Zo worden blauwe bessen vaak bosbessen genoemd, en omgekeerd. Maar er is wel degelijk een verschil tussen de bessen.

  • Blauwe bessen zijn vrij groot en hun sap is kleurloos. De bessen groeien aan een vruchtdragende struik. Ze komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Omdat ze rijk zijn aan vitaminen, mineralen en antioxidanten worden ze bij de zogenaamde 'superfoods' gerekend.
  • Bosbessen zijn kleiner. Ze hebben een donkerdere kleur en diepblauw sap. Ze groeien aan lage struiken waarvan de bladeren in de herfst vuurrood kleuren. Bosbessen hebben bovendien weinig extra nodig in een gerecht. Ze hebben immers van zichzelf al een lekkere smaak.

 Waarin zit het verschil bij rode, witte en zwarte bessen?

Bij rode, witte en zwarte bessen is het verschil erg duidelijk. Toch is het onderscheid opnieuw niet zo voor de hand liggend. En hoe zit het met cassisbessen? Wat voor bes is dat?

  • Witte en rode bessenzijn eigenlijk hetzelfde. Het zijn allebei aalbessen. Het kleurverschil wordt gezien als een mogelijke schakering. Rode bessen zien er aantrekkelijker uit dan witte. Daarom worden witte bessen minder en vaak goedkoper verkocht. Ze worden vaak met wat suiker gegeten om de zure smaak te verdoezelen.
  • De zwarte bes wordt ook cassisbes genoemd. Ze is dieppaars, haast zwart van kleur. Zwarte bessen hebben een iets zoetere smaak. Zeker als ze ingevoerd werden uit zonnige gebieden.

Aan de slag met je favoriete bes

Helemaal zot van zomerfruit? Nu je perfect op de hoogte bent van het verschil, kun je met de bessen aan de slag. Dit zijn onze favoriete recepten…

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen