Meest recente artikelen

Zo zorg je dat rauw barbecuevlees vers blijft

Barbecueën zonder buikpijn

Zo zorg je dat rauw barbecuevlees vers blijft Artikel

Je ingrediënten vers houden onder een zomers zonnetje is niet evident. We geven je graag enkele tips om rauw eten vers te houden op je barbecue!

Temperatuur

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je best met verse ingrediënten en in een schone keuken werkt, maar het is ook belangrijk om je ingrediënten koel genoeg te bewaren. Ga naar de winkel met een koeltas, zodat vlees niet opwarmt in een warme auto. Vanaf een temperatuur van 10° hebben bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen op je vlees. Laat je vlees dus zolang mogelijk in de koelkast liggen en haal het er pas uit als je het effectief op de barbecue wilt zeggen. Bevroren vlees laat je ontdooi je best in de koelkast.

Ook andere ingrediënten en bereidingen laat je best zo lang mogelijk in de koelkast staan. Verdeel alles in kleinere porties en neem enkel kleine hoeveelheden mee naar buiten. Je kunt beter een keertje extra naar de koelkast lopen dan dat je de kans loopt om ziek te worden.

Rauw en gebakken scheiden

Gebakken en rauwe ingrediënten moet je gescheiden houden. Gebruik voor rauw vlees nooit dezelfde snijplank of hetzelfde mes als voor de stukken die al gegrild zijn. Zo zou er namelijk kruisbesmetting kunnen ontstaan. Ook op de barbecue leg je rauw vlees best niet naast vlees dat al gebakken is.

Zorg ervoor dat stukken vlees en vis voldoende doorbakken zijn. Het is niet omdat de buitenkant bruin is dat ook de kerntemperatuur goed is. Gebruik een vleesthermometer om zeker te zijn dat je vlees voldoende doorbakken is. Grote stukken vlees kun je eventueel al even voorbakken in de pan.

Ook persoonlijke hygiëne is geen overbodige luxe. Was regelmatig je handen. Zeker wanneer je een stuk rauw vlees vastneemt.

Restjes

Hou warme gerechten warm (+70°C) en koude gerechten koud (4°C). Restjes die lang op tafel of in de zon hebben gestaan, gooi je beter weg, ook al lijken ze er nog goed uit te zien. Ook sausjes die rechtstreeks in contact gekomen zijn met vlees, gebruik je beter niet opnieuw voor je volgende barbecue. Dek kommetjes die op tafel zijn ook altijd af, zodat er geen insecten bij kunnen.

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen