Meest recente artikelen

Vier food influencers delen hun recept met tomaat voor jouw feesttafel

Advertorial

Vier food influencers delen hun recept met tomaat voor jouw feesttafel Artikel

Wij gaan dit eindejaar voor feestelijke topkwaliteit. Want niet de kwantiteit, maar de kwaliteit van je eindejaarsmenu zal je gasten bijblijven. Looye tomaten kunnen in echt élke gang de show stelen. Met hun heerlijke honingzoete smaak, frisse nasmaak en kerstrode kleur zijn ze een dankbaar ingrediënt voor een heerlijke kerst.

In de serres van Looye is het altijd ideaal tomatenweer. Zo hebben de tomaten het hele jaar door dezelfde kwaliteit, smaak en textuur. Ook deze vier verrassende, ietwat experimentele eindejaarsrecepten zetten smaak voorop. Van een carpaccio over een butter plate tot een sorbet, al deze recepten zetten ze de sublieme smaak van Looye tomaten in de spotlight. Smakelijk!

Bart De Roeck: carpaccio van Looye tomaten met crème van en een krokantje

Recept en foto's @roeckiesworld

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 6 Looye Joyn tomaten
  • 180g Looye Honingtomaten (1 bakje)
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • goeie olijfolie
  • 50 ml melk
  • 50 ml lightroom
  • 50 gr geraspte Oud Brugge
  • 150 gr ricotta
  • 1 theelepel citroensap
  • 1/2 vel bladerdeeg
  • 1 eigeel
  • 1 eetlepel maanzaad
  • ½ courgette
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Druk met een stervormige koekjesvorm een aantal sterren uit een lap bladerdeeg. Leg een bakpapier op je bakplaat en leg er de sterren op. Smeer in met wat eigeel en strooi er wat maanzaad over. Schijf de oven in en bak de sterren mooi bruin.
  3. Snij dan de Honing- en Joyn tomaten in flinterdunne schijfjes en verdeel ze over de borden. Sprenkel er wat goeie olijfolie en zeezout over en verdeel er de kappertjes en geroosterde pijnboompitjes over.
  4. Met een dunschiller snij je enkele reepjes courgette die je kort grilt in een grillpan. Strooi er een paar chilivlokken over en maak er een rolletje van.
  5. Breng de melk samen met de room net aan de kook en zet dan het vuur af. Meng er de oude kaas en het citroensap onder en kruid met zwarte peper en nootmuskaat. Dan schep je er de ricotta door.
  6. Schep een lepeltje kaascrème op je bord naast de tomaten en werk af met het courgetterolletje en het krokante sterretje.

Gevulde tomaten van The Messy Chef

Recept en foto's @themessychef_jelle

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de gevulde tomaten:

  • 6 Looye Joyn tomaten
  • 12 scampi, gepeld en ontdarmd
  • 2 à 3 el paneermeel
  • 1 ei
  • Zout en peper
  • Chilivlokken naar smaak
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 lente-uien, fijngesneden

Voor de saus:

  • Olijfolie
  • 1 wortel, fijngesneden
  • 1 stengel selder, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 à 2 teentjes look, fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 à 2 el ketchup
  • Scheut witte wijn
  • Chilivlokken
  • ± 150 ml room
  • Olijfolie of boter om te bakken
  • Puree

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Snijd het kapje van de Looye Joyn tomaten en hol ze voorzichtig uit met een lepeltje.
  3. Doe de scampi, paneermeel, ei, peper, zout, chilivlokken en tomatenpuree in een blender en miix tot een glad mengsel.
  4. Roer er vervolgens de fijngesneden lente-ui doorheen.
  5. Vul de uitgeholde tomaten met het scampimengsel.
  6. Leg de gevulde tomaten in een ovenschaal met een scheut olijfolie op de bodem.
  7. Bak ze 20 à 25 minuten in de oven, tot ze mooi stevig en lichtgoud zijn.
  8. Verhit wat olijfolie of boter in een pan en stoof de wortel, selder en ui aan tot ze zacht zijn. Voeg de look toe en laat kort meebakken.
  9. Doe er de tomatenpuree bij en laat even ontzuren.
  10. Meng er dan de ketchup onder en blus met een scheut witte wijn. Laat vervolgens enkele minuten inkoken.
  11. Voeg chilivlokken en room toe, laat zachtjes pruttelen tot een romige saus ontstaat. Serveer de warme gevulde tomaten met een flinke lepel van de saus en een portie smeuïge puree.

Sorbet met Looye Honingtomaten van Charlot Pauwels

Recept en foto's @cookalotbycharlot

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:

  • 360 g Looye Honingtomaten (2 bakjes)
  • 1 bussel verse basilicum
  • sap van 1 citroen
  • 50 g bloemsuiker

Bereiding: 

  1. Mix de tomaten, basilicum en het citroensap in een blender tot het heel erg fijn gemixt is. Zeef het mengsel zodat alle pitjes en velletjes eruit zijn.
  2. Mix het gezeefde mengsel samen met de bloemsuiker en doe dit mengsel in een ijsblokjesvorm of diepvrieszakje en leg plat in de diepvries voor minimum 24 uur.
  3. Net voor het serveren haal je het bevroren mengsel uit de diepvries. Laat enkele minuutjes ontdooien en mix met een krachtige blender tot een sorbet. Let op, dit kan even duren. Voeg een klein scheutje water toe om beter te mixen. Roer enkele keren goed door en trust the process. 😉
  4. Serveer met een blaadje basilicum .

Boterbloem met Looye Honingtomaten

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 360 g Looye Honingtomaten (2 bakjes), in kwarten, zaadjes verwijderd
  • 200 g gezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 4 eetlepels verse room
  • 30 g gedroogde veenbessen, grof gesneden
  • 1 eetlepel verse salieblaadjes, fijngesneden
  • 1 eetlepel muntblaadjes, fijngesneden + extra voor afwerking
  • ½ eetlepel rozepeperbessen (of meer naar smaak), fijngemalen in de vijzel
  • 1 desemstokbrood, in plakjes
  • zeezoutvlokken, volgens smaak

Bereiding:

  1. Klop de boter met een handmixer in ongeveer 8 minuten luchtig tot ze wit ziet. Spatel er de verse room door en kruid met wat zeezoutvlokken. Verdeel de boter over twee kommetjes.
  2. Meng de fijngehakte veenbessen, salie en munt samen met de rozepeperbessen onder één van de kommen opgeklopte boter. Tip: Maak de veenbessenboter enkele uren of een dag op voorhand, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  3. Maak met twee eetlepels een quenelle (ovaal bolletje) van de veenbessenboter, leg ze op een schaal en duw er een klein kuiltje in, zodat het lijkt op een bloemblaadje. Maak zo eerst een rand van veenbessenboter, daarna een rand van de neutrale boter, en wissel zo verder af.
  4. Leg in elk 'bloemblaadje' een partje tomaat en verdeel de rest van de Honingtomaten in het midden. Werk af met extra muntblaadjes en serveer met vers brood.

Honger gekregen? Meer info en eindejaars-inspiratie vind je op looye.com.

Looye is een familiebedrijf dat smaak al bijna 80 jaar vooropstelt. Alleen tomaten die écht overtuigen, zowel qua smaak als qua uitzicht, gaan bij Looye de deur uit. Het is niet voor niets een van de populairste tomatenmerken van Nederland, Duitsland en België. Wist je dat slechts een kwart van de tomaten na een strenge selectie de befaamde naam Looye Honingtomaat krijgt? Alleen de zoetste, stevigste en meest aromatische exemplaren verdienen die titel.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen