Meest recente artikelen

RECEPT: taco’s met Ierse cornedbeef en pittige peterseliesaus van de Ierse chef Gráinne O’Keefe

Advertorial

RECEPT: taco’s met Ierse cornedbeef en pittige peterseliesaus van de Ierse chef Gráinne O’Keefe Artikel

Iers rundvlees is de trots van Ierland. Zo weet ook Gráinne O'Keefe, een jonge Ierse topchef die zich al tien jaar verdiept in het bereiden ervan. Haar recept om op kerstavond mee uit te pakken, uiteraard met Iers rundvlees in de hoofdrol, krijg je er gratis bij.

Wie is Gráinne O'Keefe?

  • Gevierde chef-kok en kookboekenauteur.
  • Geboren en getogen in Ierland.
  • Opende haar eigen restaurant Mae in Dublin.
  • Al tien jaar gespecialiseerd in het bereiden van Iers rundvlees.
  • Culinair directeur van het duurzame Ierse hamburgerrestaurant
  • Schreef haar eigen kookboek Go and Cook Yourself.

“Ik werk graag met Iers rundvlees omdat het zo'n betrouwbaar productis, constant van kwaliteit en smaak.”
– Gráinne O'Keefe, chef en kookboekenauteur

 

Iers rundvlees is voor mij…
'Het beste vlees ter wereld, qua smaak, kwaliteit én consistentie. We zijn er dan ook ontzettend trots op.'

Iers rundvleesis uniek omdat…
'Grasgevoerd hier de norm is dankzij het Ierse klimaat, terwijl in vele andere landen "grass-fed" iets bijzonders is. Zelfs wanneer Ierse koeien in de winter binnen staan, krijgen ze gras van onze eigen weiden. Daarnaast leggen we sterk de nadruk op duurzaam fokken. Organisaties zoals Bord Bia waken streng over de kwaliteit en productie van het vlees.'

“Iers rundvlees is uniek omdat het bijna het hele jaar door grasgevoerd is. Zelfs wanneer de koeien in de winter binnen staan, krijgen ze gras vanonze eigen weiden. Dat is hier de norm, terwijl in vele andere landen "grass-fed" iets bijzonders is.”
– Gráinne O'Keefe, chef en kookboekenauteur

 

Ik werk graag met Iers rundvleesomdat…
'Het een heel betrouwbaar product is, constant van kwaliteit en smaak. Je kan ervan uitgaan dat Iers rundvlees gewoon altijd lekker is. De vetdooradering komt van het intramusculaire vet, wat zorgt voor een rijke smaak. Het vlees is zo goed dat je er nauwelijks iets aan hoeft toe te voegen. Een beetje kruiden is vaak genoeg.'

Zo zou ik Iers rundvlees in vijf woordenomschrijven
Mals, gemarmerd, smaakvol, consistent en authentiek.

Mijn ultieme tip voor een geslaagd kerstdiner is…
'Een echte klassieker met kerst is beef Wellington. Haal een mooi stuk ossenhaas bij de slager, maak een duxelle van wilde paddenstoelen, en wikkel het vlees strak in om te voorkomen dat het bladerdeeg zompig wordt. Al zijn mijn taco's met cornedbeef ook een echte aanrader. Ik deel het recept maar al te graag met jullie!'

Voor meer info: www.irishbeef.be

RECEPT: taco's met cornedbeef en pittige peterseliesaus van de Ierse chef Gráinne O'Keefe

Kooktijd: 2u en 30 min.
Voorbereiding: 20 min.

Ingrediënten:

Voor het vlees:

  • 1 el plantaardige olie
  • 425 g cornedbeefbrisket, in stukken
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes look, geperst
  • 1 rode paprika, fijngesneden
  • 1 el tomatenpuree
  • ½ tl komijn
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • ¼ tl grof gemalen zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 150 ml rode wijn
  • 500 ml runderbouillon

Voor de peterseliesaus:

  • 175 ml crème fraîche
  • ½ citroen, zeste en sap
  • ½ limoen, zeste en sap
  • klein bosje peterselie, fijngehakt
  • zout en peper

Voorde afwerking:

  • 2 harde tacoschelpen
  • klein bosje lente-uitjes, fijngesneden
  • 75 g cheddar, geraspt

Bereiding:

  1. Verhit de plantaardige olie in een pan en bak het vlees aan langs alle kanten. Voeg de ui, look en paprika toe en laat 5 minuten meebakken.
  2. Voeg de tomatenpuree en de kruiden toe en laat kort meebakken. Blus met de rode wijn en laat 2 minuten inkoken. Giet er vervolgens de runderbouillon bij.
  3. Laat op een zacht vuur ongeveer twee uur sudderen, tot het vlees volledig mals is. Voeg indien nodig wat extra water toe.
  4. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar en laat inkoken tot de saus mooi ingedikt is.
  5. Meng de crème fraîche met de citroen, limoen, peterselie, zout en peper. Is je peterseliesaus te lopend? Laat het overtollige vocht dan weglopen door een zeef.
  6. Vul de tacoschelpen met het cornedbeefmengsel. Werk af met de geraspte cheddar, lente-ui, peterselie en wat van de peterseliesaus.

Mae restaurant, 53 Shelbourne Rd, Ballsbridge, Dublin 4. maerestaurant.ie
Voor meer recepten, neem zeker een kijkje op www.irishbeef.be

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen