Meest recente artikelen

3 weetjes over Iers rundvlees die zijn uitzonderlijke kwaliteit verklaren (+ recept!)

Advertorial

3 weetjes over Iers rundvlees die zijn uitzonderlijke kwaliteit verklaren (+ recept!) Artikel

Ierland is meer dan klavertjes, sprookjesachtige landschappen en charmante dorpjes, en dat zullen de foodies die erheen trekken beamen. Het eiland staatnamelijk bekend als dé plek voor voortreffelijk rundvlees. Deze drie weetjes verklaren die onevenaarbare kwaliteit. Honger gekregen? Scrol dan vooral door naar het recept hieronder!

1. Het dieet van een Iers rund bestaat uit gras en water

Wist je dat de voeding van een Iers rund voornamelijk uit gras bestaat? In Ierland kweekt men rundvlees met respect voor dier, natuur én smaak. Dankzij het milde Ierse klimaat groeit het gras er bijna het hele jaar door, waardoor de runderen gemiddeld zeven maanden per jaar kunnen grazen op uitgestrekte weiden. Het smakelijke resultaat van dit grasdieet is een intense kleur en fijne marmering, maar ook een rijke, sappige smaak. Ideaal voor wie houdt van koken met pure, natuurlijke, lekkere ingrediënten.

2. Twee toprassen

Hereford en Angus zijn de twee iconische rassen van Ierland. De Hereford is een klein, roodbruin rund dat bekend staat om zijn zachtheid en fijnheid. Het vlees blijft heerlijk mals bij het bakken.

Ook de Angus, de bekendste van de twee, is een ras met uitstekende vetdooradering, die bijdraagt aan die karakteristieke smaak en textuur. Beide rassen zijn perfect aangepast aan het Ierse klimaat en leven vrijwel het hele jaar door buiten.

3. Respect voor omgeving

Wist je dat maar liefst 90 % van de Ierse export onder Origin Green valt en dat Ierland daarmee bij de wereldtop zit wat betreft duurzame landbouw? Origin Green is het enige nationale duurzaamheidsprogramma voor de voedingssector ter wereld. Bord Bia stimuleert zo bedrijven om hun ecologische én sociale impact te verbeteren. Sinds 2012 daalde de CO₂-uitstoot per kg rundvlees daardoor met 6,3 % en werden er onder andere meer dan 1 miljoen bomen geplant.

RECEPT: Rumsteak met verse kruiden en sperziebonen

Dit heb je nodig:      

  • 4 rumsteaks
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • 500 g sperziebonen
  • 10 g verse dragon, fijngehakt
  • vers citroensap

Bereiding:

  1. Haal de rumsteaks ongeveer 30 minuten voor het bakken uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
  2. Breng de barbecue op middelhoge temperatuur.
  3. Doe de olijfolie, knoflook, peper en zout in een kom en meng. Smeer de rumsteaks in met dit mengsel.
  4. Leg de rumsteaks op de barbecue en laat ze 3 à 5 minuten bakken aan elke kant. Draai de steaks 90° om het vlees te quadrilleren.
  5. Bereid ondertussen de sperziebonen. Breng een pot met gezouten water aan de kook en voeg de sperziebonen toe. Laat de bonen 3 à 4 minuten koken tot ze gaar, maar wel nog krokant zijn.
  6. Giet de sperziebonen af en gril ze op de barbecue. Kruid ze met olijfolie, versnipperde dragon en citroensap.
  7. Serveer de warme rumsteaks samen met de sperziebonen met dragon.

Meer info: www.irishbeef.be

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen