Meest recente artikelen

Dé foodtrends voor 2017

Wat zullen we eten in 2017?

Dé foodtrends voor 2017 Artikel

In 2016 hadden we zwart ijs, matcha en açaïbowls. Maar wat worden de foodtrends in 2017?

Zeegroenten

Nori is dankzij de sushihype al bekend bij het grote publiek. Maar in 2017 zullen ook lamsoor, zeekraal, zeebanaan, zeekool en andere zeegroenten steeds populairder worden. Sommige zeegroenten zijn nu al in de supermarkt te verkrijgen. De andere koop je in gedroogde vorm bij de natuurvoedingswinkel of in de oosterse supermarkt. Sommige wieren vind je ook bij de vishandelaar.

 

No more waste

We proberen steeds minder voedsel te verspillen. Winkels nemen ‘lelijke’ groenten en fruit (exemplaren die te dik, te dun of te krom zijn) op in hun assortiment of geven hun overschotten weg aan sociale projecten. Het is niet meer raar om een doggy bag te vragen op restaurant en er worden zelfs restaurants opgericht die voedselverspilling op een creatieve manier te lijf willen gaan. Zo is er bijvoorbeeld de vzw Rekub. Zij openden al verschillende pop-uprestaurants en ontwikkelden een app waarop bakkers, slagers, kruideniers en supermarkten kunnen communiceren welke overschotten ze voor een lagere prijs wegdoen. In je eigen keuken kun je een verschil maken door groenten te gebruiken van wortel tot blad en alle restjes te recycleren. Een trend die goed is voor het milieu én onze portemonnee.

 

Geitenvlees

63% van de wereldbevolking eet het al. In het Westen eten en drinken we geitenkaas en -melk, dus waarom eten we het vlees eigenlijk ook niet op? Geitenvlees zit vol proteïnen en bevat weinig vet, calorieën en cholesterol. Gek eigenlijk dat geitenvlees nog niet populairder is bij ons. Daar zal volgens trendwatchers in 2017 verandering in komen.

 

 

De keuken van het Midden-Oosten

De vluchtelingenstroom zorgt voor heel wat nieuwkomers in ons land. En die nieuwkomers brengen ook hun eigen culinaire gebruiken met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan stoofpotjes met kip en lamsvlees, rijstschotels en gedroogd fruit. Ingrediënten zoals granaatappel, sumak, oranjebloesemwater worden steeds vaker gebruikt, mede dankzij de populariteit van chefs uit het Midden-Oosten zoals Yotam Ottolenghi. Ook chefs van hier ontdekken deze ingrediënten. Je mag er donder op zeggen: de keuken en de smaken van het Midden-Oosten zullen nog populairder worden in 2017!

 

Flavoured popcorn

Weg met saaie, klassieke popcorn. Zo maakt onder andere het popcorn merk JIMMY’s Popcorn gepofte maïs weer hip door speciale smaakjes aan toe te voegen. Het merk brengt regelmatig nieuwe, speciale smaakjes op de markt. Wat dacht je bijvoorbeeld van Tabasco Sweet Chili BBQ, Latte Macchiato, Chunky Chocolate Milk of Greek Yoghurt Raspberry? JIMMY’s Popcorn maakt gebruik van eerlijke en natuurlijke ingrediënten. Het proberen waard! En wie het liever zelf probeert, vindt hier een recept.

 

Poké bowls

Gek op sushi? Dan zijn poké bowls echt iets voor jou! De poké bowl is een Hawaiiaans gerecht dat bestaat uit rijst, rauwe vis en verse groenten. Deze ingrediënten worden mooi in een kommetje geschikt en afgewerkt met zaadjes en dressings. De nieuwe tartaar of sushi, zeg maar.

 

Flexitarisme

We gaan bewuster vlees eten maar dat wil niet zeggen dat we allemaal vegetarisch of veganistisch worden. Steeds meer mensen zullen één of meerdere dagen per week vegetarisch eten: flexitariërs, noemen we dat. Vleesvervangers zoals linzen en kikkererwten zullen nog aan populariteit winnen.

 

Vegetable yoghurt

Yoghurt met fruitsmaakjes? Dat is passé. In 2017 zullen we steeds vaker groenten door onze yoghurt roeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van yoghurt met rode biet-, wortel-, zoete aardappel- of tomatensmaak? Nu al in de winkelrekken bij Delhaize.

 

Mocktails

De tijden dat een fruitsapje het enige non-alcoholische alternatief was, zijn voorbij.  Mocktails zijn alcoholvrije cocktails die er even gesofisticeerd uitzien als hun alcoholische broertjes en zusjes. Behalve de smaak zijn ook de geur, de kleur, het glas en mooie ingrediënten belangrijk. Dat is misschien ook de reden waarom steeds meer chefs van gerenommeerde restaurants experimenteren met mocktails.

 

 

Foodboxen

Geen kookinspiratie of gewoon geen tijd om boodschappen te doen? Dan is de foodbox iets voor jou! Foodboxen zijn gevuld met allerlei verse ingrediënten en recepten en worden aan huis geleverd. Dankzij het grote aanbod kan iedereen wel een box vinden die aansluit bij zijn smaak.  Ook Libelle ontwikkelde samen met Smartmat twee eigen foodboxen. Je kunt kiezen voor een Happy family box met kindvriendelijke gerechten, of voor Belgische klassiekers.

 

De comeback van de sardine

Rijk aan omega-3 en proteïnen, en goedkoop: geen wonder dat de sardine een comeback beleeft! Leg voor een lichte lunch of heerlijke snack enkele sardientjes op een toast of cracker en besprenkel ze met een beetje limoensap, peterselie en ui.

 

 

Watermeloenwater

Nu al trendy in de States, en weldra ook bij ons: watermeloenwater! Het bevat maar twee ingrediënten: watermeloen en limoen of citroen, en is makkelijk zelf te maken. Hoe? Halveer 2 limoenen en snij 1 kleine watermeloen in blokjes. Doe de watermeloen in de blender en mix goed fijn. Pers er het limoensap bij. Klaar! Behalve vitamine C en A zit je drankje ook vol potassium en lycopeen: een krachtige antioxidant die onder meer veroudering tegengaat.

 

Lang leve kurkuma

Kurkuma (of geelwortel) is niet alleen hip maar ook supergezond. De specerij wordt in India al duizenden jaren gebruikt omwille van zijn geneeskrachtige werking: kurkuma zou ontstekingsremmend werken en je immuunsysteem versterken. Het wordt onder meer gebruikt in de Ayurveda, een eeuwenoude Indiase geneeswijze waarbij veel belang wordt gehecht aan het eten van de juiste voedingsmiddelen voor jouw lichaamstype of dosha. Dosha dining – of eten volgens jouw lichaamstype – wordt steeds populairder in de States en we mogen verwachten dat het ook naar hier zal overwaaien. Wil je alvast aan de slag met kurkuma? Ga dan bijvoorbeeld voor golden latte: dat is een drankje gemaakt van kurkuma, (amandel)melk, gember, kaneelpoeder, peper en soms ook nog wat ahorn- of agavesiroop.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen