Meest recente artikelen

Moet je echt vijftig keer kauwen op elke hap?

Elke hap telt

Moet je echt vijftig keer kauwen op elke hap? Artikel

Klopt het dat je minstens vijftig keer moet kauwen op elke hap of is dat een valse gezondheidsclaim? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts serveert niet enkel lekkere gezonde gerechten voor het hele gezin, ze geeft ook graag wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies. Dit keer beantwoordt ze deze vraag: klopt het dat je vijftig keer moet kauwen bij elke hap?

Het antwoord van Karolien

"Vijftig, honderd, zesendertig… Er circuleren verschillende zogezegde ideale aantallen, maar nee: je hoeft niet zo vaak te kauwen op een hap voedsel. Deze regeltjes worden meestal verspreid door gezondheidsgoeroes. Zij beweren verkeerdelijk dat X of Y aantal keer kauwen noodzakelijk is om alle nutriënten uit je voeding te kunnen opnemen. Soms zit er ook een dieetgedachte achter: langer kauwen zorgt voor trager en dus minder eten."

"Tellen is in geen geval nodig, maar goed kauwen is wel een belangrijk onderdeel van een goede spijsvertering. Het verteren van voedsel begint namelijk al in je mond, waar speekselenzymen inwerken op een hap eten, terwijl je tanden zorgen voor het mechanische aspect, het malen."

"Tijd nemen om te kauwen kan ook helpen wanneer je vaak te maken hebt met een opgeblazen gevoel. Je eten haastig wegslikken, raad ik dan ook sterk af. Maar het kauwproces van elke hap mathematisch bijhouden is absoluut niet nodig. Het zou ook alle vreugde die bij eten hoort wegnemen."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen