Meest recente artikelen

Is appelciderazijn echt zo goed voor je bloedsuikerspiegel?

Wij vroegen het aan Karolien Olaerts

Is appelciderazijn echt zo goed voor je bloedsuikerspiegel? Artikel

Er wordt wel eens beweerd dat appelciderazijn wonderen doet voor je bloedsuikerspiegel. Drinken we er best elke dag een lepeltje van? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts serveert met haar blog Karola's Kitchen niet enkel lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op al jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies. De vraag waar ze zich vandaag over buigt: klopt het dat appelciderazijn goed is voor je bloedsuikerspiegel?

Het antwoord van Karolien

"Appelciderazijn is de laatste jaren inderdaad erg verheerlijkt, door modellen, voedingsgoeroes en influencers. Het zou je 'ontgiften', als 'vetverbrander' werken of goed zijn voor je darmen en huid. Van die claims is niets aan. De jongste bewering is dat appelciderazijn voor een stabielere bloedsuikerspiegel zou zorgen, als je een lepel inneemt (al dan niet verdund met water) voor een maaltijd. Ook hier kan ik duidelijk zijn: daar is geen wetenschappelijk bewijs voor."

Slimme verkopers

"Dit type claims wordt vooral gemaakt door mensen die iets te verkopen hebben, gaande van boeken rond bloedsuiker tot supplementen. De studies waarmee deze mensen komen aanzetten, zijn van heel gebrekkige kwaliteit en tonen geen tot een verwaarloosbaar effect. Ja, er zijn héél prille aanwijzingen dat appelciderazijn, en bij uitbreiding elke azijn, gunstig zou kunnen zijn voor mensen met diabetes. Maar die studies zijn in vitro, dus in een petrischaaltje, gebeurd. Het effect werd dus nog niet op dieren, laat staan op mensen getest. We hebben bovendien geen zicht op de langetermijneffecten van het slikken van azijn. Wat wel een zekerheid is, is het negatieve effect ervan op je tandglazuur. Appelciderazijn is een lekkere smaakmaker, maar het is geen wonder­middel."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen