Meest recente artikelen

Is zuurdesembrood beter dan gewoon brood?

Karolien Olaerts geeft antwoord

Is zuurdesembrood beter dan gewoon brood? Artikel

Eet jij al eens graag een sneetje zuurdesembrood? En is dit dan ook beter dan 'gewoon' brood? Met deze vragen trokken we naar Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts ken je waarschijnlijk van haar blog Karola's Kitchen. Met haar tips en recepten wil Karolien een tegengewicht bieden tegen de dieetcultuur. Want voedzame, gevarieerde gerechten die écht lekker zijn, vormen een goede basis om je een leven lang goed in je vel te voelen. Vandaag helpt ze ons verder met de vraag: is zuurdesembrood beter dan gewoon brood?

Het verschil tussen 'gewoon' brood en zuurdesembrood

"Met 'gewoon' brood bedoelen we brood dat rijst door bakkersgist. Om (zuur)desembrood te maken gebruikt een bakker (zuur)desem. Dit is een papje van meel of bloem en water dat uren, soms zelfs dagen moet rusten. Van nature aanwezige melkzuurbacteriën en gisten zullen een deel van de koolhydraten uit het meel tijdens een fermentatieproces omzetten in melkzuur, azijnzuur en koolstofdioxide (een gas). Dit zorgt voor het rijzen van het deeg, zonder dat er bakkersgist aan te pas komt."

Is zuurdesembrood dan beter?

"Of 'gewoon' brood dan wel desembrood het voedzaamste is, hangt vooral af van het type bloem of meel dat gebruikt wordt. Volkorenmeel is hierbij steeds de beste keuze. Het levert namelijk meer voedingsvezels, vitamines en mineralen. Er zijn aanwijzingen dat tijdens een natuurlijke fermentatie stoffen vrijkomen die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid, zoals bepaalde vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Ook zouden deze voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen, dankzij die fermentatie. Maar of deze zaken uiteindelijk ook van enige betekenis zijn voor de gezondheid, is onduidelijk. Er is dus geen wetenschappelijk bewijs dat volkorenzuurdesembrood gezonder is dan gewoon volkorenbrood."

Zelf aan de slag

Eet je toch graag af en toe zuurdesembrood? Probeer dan eens deze recepten.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen