Meest recente artikelen

Bavette: ooit al eens van dit lekkere stukje vlees gehoord?

Het vergeten juweel van de slager

Bavette: ooit al eens van dit lekkere stukje vlees gehoord? Artikel

In de wereld van vleesliefhebbers is er een stukje vlees dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar door kenners toch erg gewaardeerd wordt: de bavette. Een mals en smaakvol stuk vlees dat je zeker niet aan je voorbij wil laten gaan.

We hebben allemaal wel al eens gehoord van een entrecote of chateaubriand, maar ook de bavette verdient het om zo herkend te worden. De bavette heeft zijn wortels in de Franse keuken, waar het altijd al erkend is geweest voor zijn diepe smaak en veelzijdigheid. Dit heerlijk stukje vlees heeft een opmerkelijke reis gemaakt van de slagerijen in Frankrijk naar de menu's van toprestaurants over de hele wereld. Het geheim van de bavette ligt in zijn unieke textuur die smelt op de tong.

Wat is bavette?

Bavette wordt ook wel eens flanksteak, vanglap of vinkenlap genoemd. Het is een stuk rundvlees dat afkomstig is uit de vang van het rund, meer specifiek het gedeelte dicht bij de achterpoten en de buik. Dit is een deel van het rund dat veel beweegt, waardoor het vlees wat steviger en vezelrijker is dan bijvoorbeeld een steak of een ribeye. De naam 'bavette' komt uit het Frans, waar het letterlijk 'slabbetje' betekent, waarschijnlijk verwijzend naar de vorm van het vlees.

Een ode aan de bavette

Een van de charmes van de bavette is hoe veelzijdig het is. Of je nu kiest voor grillen, braden of sous-vide bereiden, elk proces onthult nieuwe lagen van smaak. Een populaire methode is het snel grillen op hoge temperatuur, waardoor de buitenkant heerlijk krokant wordt en de binnenkant sappig en vol van smaak blijft. Het geheim van een perfecte bavette schuilt in de eenvoud: een beetje zout, peper en misschien wat verse kruiden zijn alles wat je nodig hebt om de ultieme smaak van de bavette naar voor te laten komen. De bavette is perfect om in een heerlijke pasta te verwerken of bijvoorbeeld met gegrilde groenten te serveren.

Ga aan de slag met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen