Meest recente artikelen

5 keer smullen van Gorgonzola BOB

Van aperitief tot dessert

5 keer smullen van Gorgonzola BOB Artikel
Advertorial

Gorgonzola BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming of in het Frans AOP) is meer dan het zoveelste kaasje op een plank! Ontdek alles over deze Italiaanse blauwe kaas met beschermde oorsprongsbenaming en laat je verrassen door onze recepten, van aperitief tot dessert. De zachte en pittige varianten doen wonderen in de keuken! 

Gorgonzola BOB wordt terecht 'de koning van de blauwe kazen' genoemd. Het is een zachte, vochtige blauwaderkaas die een lange weg aflegde. Hij dankt zijn naam aan de stad waar hij werd geboren, dicht bij Milaan, in Lombardije. Het in 1970 opgerichte 'Consorzio per la Tutela del formaggio Gorgonzola' beschermt, controleert en promoot de kaas Gorgonzola BOB. Er zijn maar twee provincies in Italië – Lombardije en Piëmont – die de beroemde strowitte, zachte kaas van lokale koemelk mogen maken.

Een kwestie van smaak en textuur

Gorgonzola BOB bestaat in twee versies: zacht en pittig. Alles hangt af van de rijpingstijd. De romige en milde Gorgonzola Dolce is het perfecte bindmiddel voor sauzen en quiches. Met zijn uitgesproken aders en meer compacte, brokkelige textuur is Gorgonzola Piccante dan weer perfect om gerechten meer pit te geven. In beide gevallen is de korst niet eetbaar.

Rijk aan proteïnen en voedingsstoffen

Gorgonzola BOB zit vol proteïnen, vitamine A, B12 en B9, calcium, fosfor en zink. Van nature bevat deze kaas geen lactose. Uit zeer recente studies zou blijken dat Gorgonzola BOB hart en bloedvaten beschermt, zolang je maar gevarieerd en evenwichtig eet en gezond leeft. En je wordt er gelukkiger van ook!

1) Aperitiefhapje: kabeljauwkroketten met saus van Gorgonzola BOB

DUUR: 10 min. / NIVEAU: gemakkelijk

Ingrediënten voor 4 personen

150 g Gorgonzola BOB – 500 g kabeljauw – 100 ml room – 2 eieren – de schil van 1 onbehandelde citroen – paneermeel – 100 g broodkruim gehakte peterselie – zout – peper – frituurolie

Bereiding

  1. Maak eerst de saus met Gorgonzola BOB. Verwarm de room in een steelpannetje en doe er de Gorgonzola BOB bij. Laat op een zacht vuurtje smelten. Voeg de helft van de fijngehakte peterselie, de citroenrasp en peper toe. Zet opzij.
  2. Doe de kabeljauw, het broodkruim, de eieren, de rest van de peterselie, peper en zout in een keukenrobot. Mix tot een gladde vulling.
  3. Draai de kroketten met de hand en wentel ze door het paneermeel.
  4. Bak ze goudbruin in een grote hoeveelheid olie.
  5. Voeg een snufje zout toe en serveer met de saus van gorgonzola BOB.

2) Vegetarisch: quiche met Gorgonzola BOB en gebakken rodekool

DUUR: 1 uur (+ 1 uur rusten) / NIVEAU: gemiddeld

Ingrediënten voor 4 personen

VOOR HET KRUIMELDEEG
200 g bloem 1 tl zout 100 g ongezouten boter in blokjes 1 medium ei – 20 ml water

VULLING
200 g Gorgonzola BOB – 1 sjalot – 1 middelgrote rodekool – verse marjolein – extra vierge olijfolie – zout – zwarte peper – 2 el geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

  1. Maak eerst het hartige kruimeldeeg. Doe de bloem, het zout en de boter in een kom. Kneed tot je kruimels krijgt. Voeg beetje bij beetje het ei en het water toe en kneed het deeg tot het glad is.
  2. Maak een er bal van, wikkel die in huishoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  3. Snij de rodekool intussen zeer fijn.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  5. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en voeg de gesnipperde sjalot toe. Bak 2 minuten en doe er dan de rodekool, zout en zwarte peper bij.
  6. Laat de rodekool een paar minuten bakken, zodat hij zachter wordt.
  7. Rol het deeg uit en leg het in een taartvorm van 22 tot 24 cm. Snij de overtollige randen af en schep er de rodekool in.
  8. Bestrooi met kleine stukjes Gorgonzola BOB, geraspte parmezaan en verse marjolein.

Schuif voor ongeveer 30 minuten in de oven. Haal de quiche uit de oven en dan de vorm. Serveer lauw met de rest van de marjolein.

3) Hoofdgerecht:hamburger met gebakken kipreepjes, rucola, saus met Gorgonzola BOB en tomaat

DUUR: 25 min. / NIVEAU: gemakkelijk

Ingrediënten voor 4 personen

300 g Gorgonzola BOB – 4 hamburgerbroodjes – 400 g kipfilet in reepjes – paneermeel – frituurolie – rucola – 30 g boter – 30 g bloem – 120 ml volle melk – 2 trostomaten – zout – zwarte peper

Bereiding

  1. Snijd de kipfilet in reepjes, wentel ze door het paneermeel en bak ze goudbruin in een pan met frituurolie.
  2. Laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout.
  3. Maak nu de saus met gorgonzola BOB. Laat de boter op laag vuur smelten in een steelpan. Doe er de gezeefde bloem en de volle melk bij.
  4. Klop krachtig met een garde tot je een dikke saus krijgt.
  5. Voeg de in kleine stukjes gesneden gorgonzola BOB toe en laat smelten. Breng op smaak met zout en peper en meng goed. Zet opzij.
  6. Maak de hamburgers. Snijd de hamburgerbroodjes door en beleg één helft met rucola, plakjes tomaat en gefrituurde kipreepjes. Besprenkel tot slot met de gorgonzolasaus.

4) Stoemp: puree van aardappelen en tuinbonen met Gorgonzola BOB, spekjes en fijne kruiden

 

DUUR: 30 min. / NIVEAU: gemakkelijk

Ingrediënten voor 4 personen

150 g Gorgonzola BOB – 800 g aardappelpuree – 300 g tuinbonen – 100 g spekblokjes – 1 witte ui – 120 ml melk – verse fijne kruiden – extra vierge olijfolie – zout – peper

Bereiding

  1. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en fruit de gesnipperde ui.
  2. Voeg de bonen toe en bak op middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Kruid met peper en zout.
  3. Hou een paar bonen apart voor de garnering.
  4. Bak ondertussen de spekblokjes bruin in een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur, zonder olie.
  5. Voeg de warme aardappelpuree en de melk toe aan de braadpan met de bonen. Roer goed en mix met een staafmixer.
  6. Schep de aardappel- en tuinbonenpuree over in een serveerschaal. Garneer met snippers Gorgonzola BOB, spekblokjes, de resterende tuinbonen en verse fijne kruiden.

5) Dessert: cheesecake met Gorgonzola BOB

DUUR: 2 uur / NIVEAU: gemiddeld

Ingrediënten voor 6 personen

120 g Gorgonzola BOB – 250 g zachte kaas (type mascarpone) – 100 g yoghurt – 70 ml room – 50 g suiker – 3 blaadjes gelatine – 40 ml melk – 250 g speculaas – 175 g boter – vers fruit naar keuze – gehakte muntblaadjes

Bereiding

  1. Verkruimel de koekjes boven een kom. Doe er de zachte boter bij en vermeng. Spreid dit deeg uit over de bodem van een springvorm en zet in de koelkast.
  2. Week de gelatineblaadjes in water. Mix de Gorgonzola BOB, de yoghurt, de kaas en de suiker tot een gladde crème.
  3. Verwarm de room en de melk in een steelpannetje. Zet het vuur lager zodra de vloeistof kookt. Voeg dan de uitgeknepen gelatineblaadjes en het romige gorgonzolamengsel toe. Laat afkoelen.
  4. Haal de bodem uit de koelkast en giet er de crème over. Laat minstens 2 tot 3 uur rusten in de koelkast.
  5. Haal de taart uit de koelkast en dan uit de vorm. Versier met fruit en muntblaadjes.

Gorgonzola Lovers

Word lid van de internationale community van de Gorgonzola Lovers! Ontdek op onze diverse platformen alle nieuwtjes en recente studies over deze heerlijke kaas waar de hele wereld van smult.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen