Meest recente artikelen

Vriesbrand: dit is het en zo kun je het voorkomen

De ultieme hack

Vriesbrand: dit is het en zo kun je het voorkomen Artikel

Je hebt hebt het vast al eens meegemaakt: je wilt een voedingsmiddel uit de diepvriezer halen, maar tot je grote verbazing is het verkleurd en bedekt met ijskristallen. Help! Hoe komt dit, kun je dit voedsel nog eten, en hoe kun je dit in de toekomst vermijden? Dit is alles wat je moet weten over vriesbrand.

Wat is vriesbrand?

Vriesbrand zijn de ijskristallen en de droge, grijzige plekken die je soms op ingevroren voedingsmiddelen kunt terugvinden. Het ontstaat doordat het ingevroren voedsel niet volledig luchtdicht is ingepakt, en dus aan lucht werd blootgesteld. Hierdoor drogen de producten uit en ontstaan er plekken en ijskristallen. Verder kan ook temperatuurschommeling tot vriesbrand leiden.

Kan het kwaad?

Nee! Hoewel een verkleurd stukje vlees of groenten vol ijskristallen er niet meer zo smakelijk uitzien, zijn ze wel nog perfect veilig om te eten. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat deze voedingsmiddelen nog even lekker zijn. Doordat het voedsel is uitgedroogd, zal de smaak meestal niet meer optimaal zijn. Je kunt de aangetaste plekken wel wegsnijden, zowel voor als na de bereiding. Maar de beste manier is natuurlijk nog altijd om vriesbrand gewoon te voorkomen!

Zo voorkom je vriesbrand

Ook al is het voedsel nog eetbaar; wij voorkomen deze vervelende plekken op onze favoriete diepvriesproducten liever. Dit doe je door het voedsel volledig luchtdicht in te pakken. Gebruik hiervoor speciale diepvrieszakjes, plastic- of bijenwasfolie. Verpak je voedsel erin en zorg ervoor dat alle lucht uit het zakje en de folie is voordat je het dichtmaakt. Om het helemaal op veilig te spelen, leg je het ingepakte voedsel daarna best ook nog eens in een luchtdichte voedselcontainer voordat je het in de diepvries stopt.

Zorg er verder ook voor dat je vriezer niet te hard schommelt in temperatuur. Dat doe je door de vriezer zo snel en zo weinig mogelijk te openen en sluiten, en door al je warme voedingsmiddelen eerst af te laten koelen tot kamertemperatuur voordat je ze gaat invriezen.

Pas je al deze tips perfect toe en heb je toch nog last van vriesbrand? Dan is het geen slecht idee om de temperatuur van je diepvries eens te meten. Wanneer deze temperatuur te hoog ligt, is het voedsel niet correct is ingevroren en kan dat ook leiden tot vriesbrand. Wat de perfecte temperatuur voor je diepvries is, ontdek je hier.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen