Meest recente artikelen

2 Belgische topchefs zetten kalfsvlees in de kijker op het feestmenu

Kalfsvlees maakt deel uit van het Europese culinaire erfgoed

2 Belgische topchefs zetten kalfsvlees in de kijker op het feestmenu Artikel

Advertorial

Seppe Nobels verrast met heerlijk eenvoudige feestgerechten met kalfsvlees

Seppe Nobels van Graanmarkt 13 is niet alleen bekend als beste groentechef van België, hij houdt ook van een lekker stukje vlees. "Mensen denken vaak dat ik enkel met groenten kook", vertelt hij bevlogen, "maar niets is minder waar. Groenten spelen bij ieder gerecht een hoofdrol maar natuurlijk krijgt ook een lekker stuk vlees een plaatsje in mijn keuken. Ik vind het fantastisch om iedere keer opnieuw het perfecte huwelijk te creëren op het bord. En kalfsvlees leent zich hier perfect toe. Het is zonder enige twijfel een delicaat stukje vlees met verfijnde aroma's dat ieder gerecht naar een hoger niveau tilt."

Zin om jouw gasten te verwennen met eenvoudige maar verrassende feestgerechten? Seppe bedacht een originele tartaar van kalfsvlees met kaneel, zure room en kaviaar van haring  en een overheerlijke kalfsworst met peterselie-preicoulis en peperkoek.

Francesca Sterckx geeft je feestmenu net dat tikkeltje extra met kalfsvlees

Francesca Sterckx van restaurant Mistinguett kan als vrouwelijke chef haar mannetje staan in de keuken. In haar eigentijdse bistro in het centrum van Aarschot verwent ze haar gasten met creatieve recepten. Kalfsvlees verovert daarin vaak een hoofdrol. "Ik werk graag met kalfsvlees", vertelt Francesca, "ik vind het geweldig dat kalfsvlees versneden wordt in zoveel verschillende stukken, die met hun karakteristieke smaak perfect passen in mijn keuken".

Een tataki van kalfshaasje met een pittige witloofsalade en krokante aardappelstukjes gevolgd door een ribeye van kalfsvlees met een maderasausje, spekjes en champignons. Wedden dat jouw feestavond niet meer stuk kan?

Kalfsvlees Europees Culinair erfgoed

Kalfsvlees maakt deel uit van het Europese culinaire erfgoed. Hoewel het in de rest van de wereld steeds zeldzamer wordt, produceren en consumeren Europese landen het al heel lang.

Meer bepaald: 86% van de productie vindt plaats in Frankrijk, Italië, België en Nederland en 70% van het volume wordt geconsumeerd door Frankrijk, Italië en België

België is goed voor maar liefst 10% van de Europese kalfsvlees productie. Belgen en Europeanen houden van kalfsvlees, in de eerste plaats omdat ze het associëren met een heerlijke smaak, maar ook omdat het samengaat met momenten van delen en gezelligheid. Dit blijkt uit beroemde recepten, die ook buiten de Europese grenzen populair zijn: de alomgekende blanquette natuurlijk, evenals de schnitzels met room of Milanese, osso-buco, Orloff gebraad, vitello tonato,…

Zin om meer recepten met kalfsvlees te ontdekken?

Surf dan naar gekopkalfsvlees.be

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen