Meest recente artikelen

Smaaktest: 5x bier zonder alcohol

Ideaal tijdens Tournée Minérale

Smaaktest: 5x bier zonder alcohol Artikel

Je wilt meedoen aan Tournée Minérale maar geniet toch graag van een biertje met vrienden? Geen probleem: de meeste merken bieden tegenwoordig ook een alcoholvrije variant aan. Zo hou je die maand zonder alcohol moeiteloos vol.

Minder alcohol drinken is goed voor je. Doe jij mee met Tournée Minérale en drink je een maand lang geen alcohol? Wij ook (sluit je aan bij ons team!). En omdat we op tijd en stond eigenlijk wel graag een biertje lusten, proefden onze redacteurs voor deze smaaktest 5 bieren zonder alcohol.

We kozen voor bekende merken die je makkelijk in de supermarkt vindt. Alle bieren werden door ons aangekocht, er werden geen testproducten aangeleverd door de merken zelf. Zo konden we volledig onafhankelijk testen. De bieren werden blind geproefd, ons testpanel wist dus niet welk merk ze in hun glas kregen.

Blind geproefd: 5 alcoholvrije bieren

Carlsberg 0,0%

Prijs: 1,12 €/33 cl
14 kcal/100 ml

Ons oordeel:

Eerlijk is eerlijk: we waren niet zo enthousiast over de geur en smaak van dit alcoholvrije bier. Commentaren van de jury: “Dit heeft niet veel smaak”, “Het lijkt wel water waarin ze een zakje hop lieten trekken” en “Dit ruikt naar een avondje onder studenten.” Ons testpanel vonden het bier te bitter smaken. Er werd ook gevraagd of het er al lang stond, terwijl de biertjes toch nét uitgeschonken waren in het glas. Er zaten weinig luchtbelletjes in het bier. Geen hoogvlieger, dus.

Hoegaarden 0,0%

Prijs: 0,90 €/33 cl
27 kcal/100 ml

Ons oordeel:

Dit witbier viel beter in de smaak bij ons testpanel. “Mooie kleur!” Het bier smaakt iets zoeter, wat bij sommige testers in de smaak viel (“Net of ik limonade drink, maar met een lekker bittertje erin zoals het hoort bij bier”) en bij andere minder (“Te zoet!”). Ons lijkt dit een perfect alcoholvrij bier om in de zomer van te genieten op het terras. “Heel verfrissend!” “Er ontbreekt alleen nog een plakje citroen.”

Jupiler 0,0%

Prijs: 1,26 €/33 cl
35 kcal/100 ml

Ons oordeel:

“Lekker fruitig.” “Een licht en fris biertje dat makkelijk binnen gaat.” “Ik hou van dat lichte zuurtje”, vindt de ene helft van onze testers. “Het is net festivalbier”, “Veel te basic”, “De smaak van slechte pils”, zegt het andere deel. Verdeelde meningen, dus. Ook hier smaakt het bier niet alsof het net is uitgeschonken, het prikkelt te weinig.

Leffe blond, 0,0%

Prijs: 1,05 €/33 cl
40 kcal/100 ml

Ons oordeel:

Ons testpanel is enthousiast vanaf de eerste aanblik: “Wat een aantrekkelijke gouden kleur!” En ook na het proeven blijft iedereen enthousiast: andere geteste bieren werden te zoet, te bitter of smakeloos bevonden, maar “Dit alcoholvrije bier is het meest uitgebalanceerd van allemaal”, klinkt het unaniem. “Bitter en zacht tegelijkertijd.” “Je proeft dat de bubbeltjes kunstmatig zijn, maar toch is dit een aangenaam bier dat goed in balans is” “Dit zou ik zeker willen drinken!” Onze jury vindt dat dit alcoholvrije bier van alle geteste merken het beste aansluit bij de smaak van een écht biertje.

Maes 0,0%

Prijs: 1,26 €/33 cl
20 kcal/100 ml

Ons oordeel:

Dit bier proeft anders dan de andere, en dat valt niet bij iedereen in de smaak. “Bijzonder” “Erg zuur” “Scherp, maar best te verdragen.” Geen flauw bier, dat is zeker, maar is dat hier een goed teken? “Heel aanwezig, maar niet in de positieve zin van het woord.”

Onze topvijf

1 Leffe

Dit bier werd unaniem tot het beste uitgeroepen door onze jury. Wil je een alcoholvrij bier drinken waarvan de smaak die van bier mét alcohol het best benadert, dan is Leffe 0,0% het bier dat je moet kopen. Behalve de smaak, werden ook de kleur en geur van dit bier erg geapprecieerd. Een bier zonder alcohol dat iedereen kan overtuigen!

2 Hoegaarden

Nummer twee in ons klassement. Hoegaarden zonder alcohol kreeg goede punten voor de kleur en de zoete smaak. Een fris biertje dat makkelijk wegdrinkt en dat ons vooral zou smaken op een zomers terras, met een plakje citroen erin.

3 Jupiler

Jupiler eindigt dan wel als derde in onze top vijf, maar de afstand met nummer 1 en 2 is groot. Ook hier viel de ietwat zoete smaak en een lichte toets van citroen in de smaak bij de jury, maar toch komt dit bier niet in de buurt van een lekker biertje mét alcohol.

4 Maes

“Zuur”, “scherp”: Maes kon onze jury niet overtuigen. De uitgesproken smaak van dit bier beviel onze testers helemaal niet.

5 Carlsberg

Groot was de verrassing toen het bier dat onze jury het minst lekker vond, Carlsberg bleek te zijn. Kleur, geur, smaak … Niets kon onze testers overtuigen.

Interessante vaststelling: hoe zoeter het bier, hoe beter het in de smaak valt. Logischerwijs zijn dit ook de bieren die meer calorieën bevatten. Je kunt niet alles hebben …

Bij alle bieren viel op dat de bubbeltjes kunstmatig toegevoegd werden, en dat vond onze jury best jammer. Kijk dus wanneer je alcoholvrij bier koopt ook naar de ingrediëntenlijst: bij alle geteste bieren staan water en gerstemout op de eerste en tweede plaats, maar bij Carlsberg, het bier dat door onze jury het minst lekker werd bevonden, stond koolzuur op de derde plaats.

Nog een verrassende vaststelling: zonder de prijs te kennen vond onze jury de goedkopere bieren lekkerder dan de dure. ‘Goedkoop’ betekent dus niet altijd ‘slecht’!

Conclusie

Wil je lekker alcoholvrij bier drinken, kies dan voor een zoeter bier dat niet te duur is en waar koolzuur niet bij de eerste ingrediënten in de lijst voorkomt.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen