Meest recente artikelen

Balletjes in tomatensaus

Een recept van chef-kok Dominique Persoone en een suggestie voor een begeleidende Bordeauxwijn door sommelier Andy De Brouwer

  • Deel dit artikel:
Balletjes in tomatensaus Artikel

ADVERTORIAL

Bekijk hier de opname van dit recept, klaargemaakt in de streek van Bordeaux.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de tomatensaus

  • 2 fijn gesneden grote uien
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 75 g boter
  • 1,5 kg tomaten
  • 2 kruidnagel
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 klein takje tijm
  • enkele blaadjes basilicum
  • enkele blaadjes dragon
  • 75 ml room
  • Peper en zout

Voor de balletjes

  • 500 g varkensgehakt
  • 4 el paneermeel
  • 1 ei
  • Nootmuskaat, peper en zout
  • Varkensdarmnet

Bereiding

  1. Fruit de uien en knoflook in boter.
  2. Ontvel de tomaten (dompel ze even onder in kokend water en verwijder de schil), snij in stukken en voeg toe aan de uien.
  3. Voeg de kruidnagels, laurierblaadjes, tijm, basilicum en dragon toe. Laat een tiental minuten sudderen op een laag vuur. Verwijder de laurierblaadjes en tijm en mix fijn tot een smeuïge saus. Roer er de room onder.
  4. Meng het gehakt met het paneermeel, ei, nootmuskaat, peper en zout. Rol er met de hand balletjes van. Spreid het varkensdarmnet uit op een werkvlak en wikkel er de balletjes in. Bak de balletjes aan in boter en laat dan enkele minuten stoven in de tomatensaus. Werk af met een paar blaadjes basilicum.

Aanbevolen wijnen

Château de la Dauphine* 2015 – Fronsac
Diep paars, bijna fluwelig van kleur. Elegante neus met aroma’s van rijp rood fruit en licht kruidige hint. Soepel, rond en sensueel mondgevoel, waardoor deze grote millésime van Bordeaux zeker een paar jaar bewaard mag worden.
Schenktips van het Huis. Hoogtepunt: 2025. Uitschenken: 2 u. vooraf. Schenktemperatuur: 16°C.

Château de la Dauphine* 2012 – Fronsac
Intens paarse kleur. Zeer fruitig boeket met toetsen van bramen en zwarte bessen, die elegant samensmelten met het aroma van sigarenkistjes. In de mond is de wijn vol, met veel body en fluweelzacht. Een charmante millésime.
Schenktips van het Huis. Hoogtepunt: 2020. Uitschenken: 2 u. vooraf. Schenktemperatuur: 16°C. *

* Château de la Dauphine is een pareltje van de zeer kleine AOC (Appellation d’Origine Contrôlée – Gecontroleerde Oorsprongsbenaming) van Fronsac. Sinds 2015 is het wijndomein gecertificeerd met het Bio-label en de ethische dimensie van het werk werd uitgebreid en verdiept bij de opstart van de biodynamica. De werknemers zijn betrokken; het verbruik van water en energie is onder controle; de biodiversiteit is beschermd op het hele domein en de buurtbewoners worden op de hoogte gehouden van de inspanningen het domein op bio-ethisch vlak levert: een minutieus werk in harmonie met het ritme van de natuur voor een respect voor de omgeving en de mensen.
Château de la Dauphine wil een voorbeeld zijn voor de moderne wijnbouw, waarbij ecologische doelstellingen voorop staan. Op die manier wil men het stoffige imago van bordeauxwijnen opfleuren. In de loop van 350 jaar geschiedenis werd het wijndomein uitgebreid tot de huidige 53 hectare wijngaarden. Château de la Dauphine ligt tussen Bordeaux en Saint-Emilion en is een van de grootste van de Libournais.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen