Meest recente artikelen

Heek, heerlijk in de herfst

NorthSeaChefs stellen voor: de vis van de maand

Heek, heerlijk in de herfst Artikel

Samen met Lekker Van Bij Ons

In september gaat NorthSeaChef Christophe Pauly aan de slag met heek, een minder bekende maar heerlijke Noordzeevis.

In zijn restaurant Le Coq aux Champs tovert Christophe Pauly een smaakharmonie op je bord dankzij zijn keuze voor uitstekende lokale producten en zijn meticuleuze aandacht voor gaartijden. Christophe Pauly: “Mijn keuken is een mix van de smaak van de Frans-Belgische keuken en de elegantie van de Aziatische.”

Heek, een mooie meid!
Op zoek naar een toegankelijke vis die werkelijk iedereen zal appreciëren? Dan is heek jouw keuze. Zacht vlees en wit van kleur, zonder scherpe smaak of geur: je kan de heek in zijn geheel of in mootjes eten. Maak hem klaar zoals kabeljauw: gebakken in de pan, geroosterd in de oven of à la plancha!

Wist je dat heek in vissersmiddens ook wel eens mooie meid wordt genoemd? Een knipoog van onze Belgische vissers, want heek heeft de prijs voor moeders mooiste zeker niet gewonnen. Voor de goede looks moet je heek dus niet kopen, voor de heerlijke smaak zoveel te meer!

Heek komt voor in heel Europa, van de Noorse kusten tot aan de Middellandse Zee. Zeker in Frankrijk en Spanje is deze vis een echte lekkernij. Kies van augustus tot december voor heek, dan ben je zeker dat de aanvoer en smaak uit onze Noordzee opperbest is.

Recept: Heek met een bolognese van witte bonen

INGREDIËNTEN

 • 4 heekfilets
 • 200 g gedroogde witte bonen, gekookt in groentebouillon
 • 8 eetlepels truffelsap
 • 2 dl witte gevogeltefond 1 nootje boter
 • 4 el gele en groene courgettes, in dobbelsteentjes gesneden
 • 4 el verse tomaten, in dobbelsteentjes gesneden
 • Afwerking: 1 bussel basilicum

BEREIDING

 • Heek: verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de heek aan één kant in olijfolie en gaar gedurende 2 minuten verder in een voorverwarmde oven. Neem uit de oven en laat nog 2 minuten rusten.
 • Bonen: meng de bonen, de tomaat en de courgettes in een kom. Meng het tru_ elsap samen met de gevogeltefond en het bonenmengsel en breng aan de kook. Laat ¾ van de oorspronkelijke hoeveelheid inkoken.
 • Afwerking: dresseer de bolognese van bonen op de heekfi let en voeg enkele takjes basilicum toe.

Wie zijn de NorthSeaChefs?
Samen met de andere NorthSeaChefs wil Christophe Pauly lokale vis populairder maken. Iedereen kent kabeljauw en zalm. Maar onbekendere noordzeevissen, zoals heek, moeten op gebied van smaak en duuzaamheid niet onderdoen. Bezielers Filip Claeys (De Jonkman **) en Rudi van Beylen (Hof ten Damme) richtten het collectief op in 2011. Ze promoten bijvangst van minder bekende vissoorten die door onze Belgische vissers gevangen worden.

Ontdek ook de andere ‘vissen van de maand’:

April: Zeebarbeel
Mei: Hondshaai
Juni: Rog
Juli: Noordzeetong
Augustus: Pladijs

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen