Meest recente artikelen

10 adresjes aan het water

Met perfecte terrasjes voor de zomer!

10 adresjes aan het water Artikel

Niets heerlijk dan in de zomer te genieten van lekker eten... op een terrasje aan het water! Dit zijn tien uitstekende adresjes.

1 Uitgetest: Het Pomphuis – Antwerpen

Op dit terras aan één van de meest imposante gebouwen in Antwerpen snuif je meteen de sfeer van de haven op. Met het Havenhuis op de achtergrond en de schepen voor je neus kun je je ogen de kost geven. De smaakpapillen willen natuurlijk ook geprikkeld worden. Met de testers nestelen we ons in een stevig zonnetje en een zacht tot soms stevig briesje. Ideaal terrasjesweer!

Niet enkel de wind blaast ons af en toe van onze sokken, ook de gerechten doen dat. Op de kaart vind je voor elk wat wils. Van een heerlijk slaatje voor de lunch tot klassieke Frans-Belgische gerechten in een moderner jasje. Robby koos voor de ossenhaas met bearnaise, crème van knolselder, witloof en gegrilde uitjes. Mét verse frietjes uiteraard. Het vlees was perfect gebakken, de bearnaise vol van smaak en de groenten die erbij komen zijn zonder meer heerlijk. De frietjes moest hij delen met de rest van het gezelschap. Dat zegt genoeg zeker?

Natalie en Sofie gingen respectievelijk voor een Thaise salade met tataki van tonijn, chili en een sesamdressing en een salade met gerijpte geitenkaas, rode biet en gebakken vijgen. Beide slaatjes zijn een toonbeeld van hoe je met lekkere verse producten een simpel, maar heerlijk gerecht op tafel tovert. De tataki van tonijn was pikant, maar de smaak van de vis bleef overeind. De rode biet bracht genoeg tegengewicht voor de stevige geitenkaas.

Alle gerechten werden ook begeleid door heerlijke wijnen en de altijd vriendelijke bediening komt op de gepaste momenten een kijkje nemen. Alles perfect in orde dus, zij het wat aan de dure kant. Maar goed, over hoeveel eten waard is, kun je lang discussiëren. Wij kwamen alvast tot de conclusie dat we met plezier wat meer betalen voor kwaliteit. Dit is een van de adresjes aan het water waar je ons deze zomer zeker nog eens kunt terugvinden. Oh, op het terras heb je een lounge- en restaurantzone. Ook voor enkel een goed glas wijn of 'bolleke' kun je hier dus terecht.

Het Pomphuis, Siberiastraat, 2030 Antwerpen

2 Fou d'O – Gent

'Ongedwongen tafelen' is hier het motto. Deze bistro heeft ongetwijfeld één van de mooiste zomerterrassen van Gent. Extra pluspunt: je kunt hier met je plezierbootje aanmeren om op het terras neer te ploffen en te genieten van wat sharing dishes en een goed glas. Maar onthoud: don't drink and sail!

Fou d'O, Snepkaai 40, Gent

3 Salon Sauvage – Evergem

Salon Sauvage is een verfrissend eetcafé op de idyllische site van het kasteeldomein van Wippelgem. Je kunt er genieten van hartverwarmende (of koele) drankjes, kleurrijke taartjes en gevarieerde gerechten met een Zuid-Amerikaanse toets. Ondertussen bewonder je de vogels aan de kasteelvijver.

Salon Sauvage, Kramershoek 6, Evergem

4 Gasthof Halifax – Astene

Aan de boorden van de Leie vind je deze gastvrije plek aan het water. Blijf hier gerust tot 's avonds laat vertoeven, want dit terras is voorzien van verwarming. Specialiteit van het huis? Malse côte à l'os van op een geurig open haardvuur. Het voelt en ruikt alsof je in een bos kampeert op een poepchique terras.

Gasthof Halifax, Emiel Clauslaan 143, Astene-Deinze

5 Bachtekerke – Bachte-Maria-Leerne

Verkozen door Gault&Millau tot het mooiste terras van het land. Hier zit je dus zeker goed zit qua sfeer én eten. Opnieuw zit je aan de oevers van de Leie, waar chef Pieter De Troyer en zijn team al je zintuigen verwennen. In deze oase van rust kom je graag keer op keer terug.

Bachtekerke, Bachtekerkstraat 9, Bachte-Maria-Leerne

6 Westpunt – Hasselt

Mag de romantiek al eens hoogtij vieren, dan ben je zeer welkom op dit terras. Hier beleef je bij mooi weer een bloedmooie zonsondergang, en dat pal in het midden van de stad. Op de kaart vind je vooral visgerechten, als link met het water dat op enkele meters naast je tafel stroomt. Wedden dat dit terras je zal verrassen?

Westpunt, Hoogbrugkaai 91, Hasselt

7 Oosterstaketsel – Blankenberge

Ruik de zilte zeelucht en proef de sfeer van de vakantie. Hier beleef je de ervaring van een diner met eindeloos zicht op de Noordzee veilig van op een 'staketsel'. Vergeet niet vooraf te reserveren voor een royale zeevruchtenschotel. Om duimen en vingers bij af te likken.

Oosterstaketsel, Felicien Ropshelling, Blankenberge

8 Nenuphar – Afsnee

Op 10 minuten van Gent Centrum vind je Nenuphar, een restaurant met een eigen aanlegsteiger. Vertrek in Gent, Sint-Martens-Latem of Deurle en meer aan bij dit riante domein. Vlei je neer op het terras naast het boothuis en geniet van een verfijnd menu met heerlijk glaasje cava.

Nenuphar, Afsneedorp 28 – Afsnee (Gent)

9 't Veer – Oudenaarde

Bistro 't Veer is al 25 jaar een gevestigde waarde in Oudenaarde, en dat heeft zijn redenen. Je eet er eerlijke verse gerechten in ruime porties op een geweldige locatie. De idyllische ligging aan een Schelde-arm zorgt ervoor dat het terras bij zomerweer snel volloopt. Voor de allerkleinsten is er een speelhoekje.

't Veer, Berchemweg 191, Oudenaarde

10 Eetcafé Aon't Bad – Eijsden (NL)

Het terras aan het fiets- en voetveer is het kroonjuweel van Eetcafé Aon't Bat. Het heeft een prachtig uitzicht over de Maas en z'n natuurschoon. Doordat dit deel van Eijsden nog verkeersarm is, is dit een van de mooiste en rustigste plekjes van Zuid-Limburg in Nederland. Terrasverwarming en windschermen zorgen dat je tot lang na zonsondergang kunt blijven zitten.

Aon 't Bat, Bat 9, Eijsden, Nederland.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen