Meest recente artikelen

17 lekkere adresjes in Koksijde en Oostduinkerke

Smullen aan 't zeetje!

17 lekkere adresjes in Koksijde en Oostduinkerke Artikel

Vergeet Ibiza Monaco of Cannes. Deze zomer is onze eigen westkust de place to be. Koksijde en Oostduinkerke onthullen een aantal verrassende, sfeervolle toppertjes, zowel nieuw als oud.

De trouwe Koksijde- en Oostduinkerkegangers weten het al een tijdje: er broeit iets in de Westhoek. Enkele vernieuwende jonge chefs gaan er enthousiast met de beste 'matières premières' aan de slag, terwijl de vaste waarden al decennia- of zelfs generaties lang keihard werken om hen – en ons! – topingredienten aan te bieden. Kraakverse vis en zeevruchten, bijzonder gerijpt vlees en het beste brood en gebak van de streek, heerlijk! Een fantastische combinatie, als je 't ons vraagt. Hou deze zomer zeker halt in Koksijde, Sint-Idesbald of Oostduinkerke en geniet van een van deze adresjes.

1 Mondieu: eenvoud siert

Een Michelinster afgeven, daarvoor moet je sterk in je schoenen staan. Maar chef Iain Wittevrongel en zijn vrouw An Taillieu wisten perfect wat ze wilden en namen de stap. Twaalf jaar geleden openden ze Ten Bogaerde in de gelijknamige beschermde abdijhoeve in Koksijde en bouwden ze dat uit tot een gerenommeerde sterrenzaak. Maar afgelopen winter stripten en vernieuwden ze het interieur volledig én veranderden ze de naam en kaart van de zaak. Het was tijd voor een nieuw restaurant, laagdrempelig en met een losse sfeer. De potten mogen op tafel, het liefst nog met een fles wijn erbij. "Moderne gastronomie is te complex geworden", vertelt Iain. "Daarom hebben wij beslist om het roer om te gooien. Wij willen terug naar de essentie: een authentieke, natuurlijke keuken met respect voor het ambacht." Het maakt Mondieu een unieke plek om je vakantie aan zee te beginnen, of af te sluiten.

Mondieu, Ten Bogaerdelaan 10, Koksijde, 058-62 00 00. Woensdag en donderdag gesloten.

https://www.instagram.com/p/Bep-QgIBJRl/?taken-by=mondieurestaurant

2 Kiss My Coffee: de beste koffie van de stad

Laat de klassieke tearooms op de dijk even voor wat ze zijn en stap binnen bij Ken, die de hipste koffiebar van Oostduinkerke en omstreken runt. In Kiss My coffee kun je lekker ontbijten of van het zonnetje genieten op het zalige terras. Zijn koffie – de 'Bleu' blend van koffiebranderij OR – is met vakmanschap gemaakt, maar ook de rest van de kaart is helemaal comme il faut: iced tea, chai latte, verse soep, bagels en op dinsdag Omie's Appeltaart. Als het apero o'clock wordt, hoef je niet te vertrekken, maar bestel je gewoon een glas wijn met hartige hapjes. Lekker lazy!

Kiss My Coffee, Leopold II-laan 250, Oostduinkerke, 0494-14 67 69. Open van vrijdag t.e.m. dinsdag van 9 tot 19 uur.

3 8chef: puur & gezond

“Net als de keuken zorgt ook het interieur met z’n loungesfeer en loftstijl voor een originele, frisse manier van uit eten gaan.” Het zijn de lovende woorden van Michelin, die voor het zevende jaar op rij 8chef – uitgesproken als ‘oui-chef’ – beloont met een Bib Gourmand, wat garant staat voor een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. North Sea Chef Véronique Dewulf kookt puur, koolhydraatarm en seizoensgebonden, met respect voor het product en met groenten, streekproducten en duurzame vis in de hoofdrol. Op het menu staan gerechten als zilverwijting met selder, groene asperge, aardpeer, dashi en hoeve-ei en bloemkool met raap, wortel, hazelnoot en oude brokkelkaas.

8Chef, Strandlaan 266, Koksijde (Sint-Idesbald), 0473-98 53 27. Open van woensdagavond t.e.m. zondagmiddag.

4 Willem Hiele: gastronomie ten top

Een absolute must voor elke rechtgeaarde foodie: eten bij Willem Hiele. Een etentje in zijn oude, sfeervol ingerichte vissershuisje is een totaalbeleving die je niet snel zal vergeten. Deze ‘Coxydien’, afgestudeerd van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, is zo iemand die verliefd wordt op een product. De kwaliteit, eerlijkheid en schoonheid van de ingrediënten zijn voor hem van essentieel belang. Samen met zijn vader kweekt Willem een groot deel van zijn producten zelf, van asperges tot Mechelse koekoek. En wat hij ermee in de keuken doet, is voortreffelijk.

Willem Hiele, Pylyserlaan 138, Koksijde. Enkel op reservatie. Lunchen kan op donderdag en vrijdag.

https://www.instagram.com/p/BVHHOkalK6I/?taken-by=willemhiele

5 Brasserie Edison: lekker retro

Brasserie Edison is al sinds 1930 een horecazaak, maar wordt nu nieuw leven ingeblazen door rock-‘n-roll chef Vincent Florizoone en zijn broer. Hun moeder Nicole heeft de zaak baatte trouwens ook zeventien jaar uit. De nadruk in hun sfeervolle brasserie ligt op vers en klassiek: zelfgesneden en in ossenvet gebakken frieten, handgesneden tartaar, stoverij van varkenswangetjes en een moelleux au chocolat toe. De oude treinbanken zijn uitnodigend, net als de uitgebreide cocktail- en bierkaart. Pretentieloos en gezellig.

Brasserie Edison, Koninklijke Baan 152, Koksijde, 0478-38 07 99. Tijdens het seizoen elke dag open vanaf 12 uur tot middernacht. Gesloten op woensdag en donderdag.

6 Estaminet De Peerdevisscher: gezellige drukte

De Peerdevisscher is de museumherberg van het NAVIGO, het Nationaal Visserijmuseum. In deze replica van een authentiek volkscafeetje kun je (binnen of buiten) je honger stillen met verse garnalen, slibtongetjes met frietjes of een wafel. De kaart is beperkt, de sfeer opperbest. De uitbater van dit restaurant moet bij wet een garnalenvisser zijn. Geen probleem voor Johan Casier, die al zijn hele leven gaat garnalen vissen.

Estaminet De Peerdevisscher, Pastoor Schmitzstraat 4, Oostduinkerke, 058-51 32 57. Gesloten op maandag.

Estaminet De Peerdevisscher

7 Stephan Destrooper: topbakker uit een koekjesgeslacht

Stephan Destrooper is de kleinzoon van de bekende koekjesbakker Jules Destrooper. Een mooie erfenis! Zelf leerde hij de stiel onder meer bij wereldtoppers als Fauchon in Parijs. In zijn winkel vind je een rijk assortiment dat ambachtelijk wordt bereid met de zuiverste grondstoffen. Hier staan we geduldig in de rij voor patisserie, vers Gentielbrood en banket.

Patisserie Stephan Destrooper, Strandlaan 286, Koksijde. Elke dag open van 7 tot 18 uur.

8 Op zoek naar kruiden in de duinen

Foraging of wildplukken: het wordt steeds meer een trend om kruiden, planten en bloemen in parken en bossen te gaan plukken. Ook de zandgrond van de duinen van de Westhoek biedt een rijk assortiment aan interessante eetbare flora. Laat je begeleiden door een herboriste/gids op een kruidenwandeling en pluk, ruik, proef en verzamel wilde rucola, sappige bramen, aromatische rozenbottel, trendy duindoorn en muurpeper en het duinenroosje dat zó typisch is voor deze streek. De kruidenwandelingen zijn gratis en starten aan de Zuid-Abdijmolen. Je kunt ook een specifieke workshop volgen, zoals een bessenworkshop of zeewierenworkshop.

Jaak Van Buggenhoutlaan, Koksijde. Info over data en uren: 058-51 29 10 en www.natuurenbos.be

Duindoorn

9 Sofie’s Living Room: cocktail time

“Kom maar binnen! Ik ga snel nog even wat druiven plukken in de tuin voor jullie cocktail”, verwelkomt de flamboyante en goedlachse Sofie Ketels ons als we haar goed verstopte huiskamerbar in een stille wijk in Sint-Idesbald betreden. Sofie’s Living Room, want zo heet haar speakeasy bar, ademt dankzij de vele mooie antieke familiestukken oude Havana Chic uit. Je wilt je zo neervlijen in de zetel aan de open haard en een Old Fashioned bestellen. Sofie, een van de beste vrouwelijke bartenders van België, praat honderduit terwijl ze mixt, shaket en stirt. Over het nadrukkelijk vrouwvriendelijke aspect van haar bar (“zelfs de tegels op de parking zijn speciaal voor hoge hakken gemaakt”). Over haar nooit aflatende leergierigheid en experimenten met fermentatie, gistingen, azijnen… En over haar andere project: Sofie’s Sunset, een hippe beach bar die ze ’s zomers uitbaat op het strand van Koksijde. Hier is de vibe helemaal Ibiza: denk palmbomen, veel wit en zalige ligstoelen. Oh, en intussen genieten wij van een uitstekende twist op een caipirinha met zelfgekweekte druiven en homemade gekonfijte ananas met chilipeper.

Sofie’s Sunset, Zeedijk 301-331, Koksijde. In de zomer elke dag open.
Sofie’s Living Room, Demyttenaerelaan 13, Koksijde. Open enkel op reservatie op 058-52 00 13

10 Garnaalvissers te paard: de laatsten der Mohikanen

Dit móét je ooit eens gezien hebben. De garnalenvissers te paard – er zijn er nog zeventien – zijn Oostduinkerkes trots en staan sinds 2013 op de Unesco-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Wil je het eens van nabij meemaken en alles te weten komen over het hoe en waarom van de garnaalvisserij? Dat kan: alles over de werking van de zee, het Brabants trekpaard, het materiaal, de geschiedenis, de garnaal zelf wordt op het strand uitvoerig uit de doeken gedaan. Nadien wordt er, naargelang de vangst, de mogelijkheid geboden om na het pellen ook wat garnalen te degusteren.

Check wanneer ze gaan vissen op www.visitkoksijde.be/nl/garnaalvissers-te-paard en op paardevissers.be

Heerlijke verse garnalen

11 Restaurant Carcasse & Slagerij Dierendonk: vlees!

Terwijl je vroeger naar de kust ging voor een lekker stukje vis of garnaaltjes, koop je er nu ook de beste biefstukken van het land. Al doet het woord biefstuk de fantastische vleessoorten van Hendrik Dierendonck oneer aan. In de winkel koop je niet zomaar vlees. Het is vlees met een verhaal, dat ingekocht is volgens de heilige drievuldigheid ambacht, terroir en passie. In Restaurant Carcasse, dat verbonden is met de slagerij, staat Michael Yates (ex-souschef van Sergio Herman in Oud Sluis) achter het fornuis. Omdat hier van kop tot staart gewerkt wordt, staan op de menukaart niet enkel steak of filet pur, maar ook vergeten stukken. From nose to tail dus, en dat zal je geproefd hebben.

Slagerij Dierendonck en Restaurant Carcasse, Henri Christaenlaan 5, Koksijde. Gesloten op dinsdag en woensdag.

Hendrik Dierendonck

12 Fish & Oysterbar Julia: oh zo vers

Een heerlijke superverse plateau de fruits de mer waar je uren aan zou kunnen peuzelen. Check. Uitstekende wijn. Check. Een tof kader. Check. Julia (genoemd naar de betovergrootmoeder van de huidige eigenaar) is een visrestaurant van de familie Wittevrongel (zie ook Mare Nostrum en Mondieu), waar de vis moeilijk verser kan zijn. Ook de oesterkaart is niet mis. Gault&Millau prees dit hippe visrestaurant met een 14 op 20.

Fish & Oysterbar Julia, A. Vanhouttelaan 2, Sint-Idesbald (Koksijde), 058-62 66 65. Gesloten op dinsdag en woensdag. Tijdens vakanties ook op woensdagavond open.

13 Dineren in Hotelschool Ter Duinen

De gerenommeerde hotelschool Ter Duinen in Koksijde – hoofdleverancier van sterrenchefs zoals Peter Goossens, Michaël Vrijmoed en Geert Van Hecke – wil iedereen laten genieten van zijn talent-in-wording. Hun proefrestaurants zijn bekend geworden in de Westhoek en omstreken. Wie wil, kan er smullen van wat de leerlingen ervan bakken. In restaurant Escoffier kost een 4-gangenmenu € 59 inclusief wijnen, in restaurant De Villa betaal je voor een 6-gangenmenu € 80 inclusief wijnen. Maar er is meer. Elk schooljaar organiseert Ter Duinen verschillende initiatieven zoals gastronomische avonden voor het grote publiek om de school te promoten. Wie weet dineer je binnenkort bij de nieuwe Peter Goossens?

Hotelschool Ter Duinen, Houtsaegerlaan 40, Koksijde, 058-51 11 98. Reserveren doe je op www.hotelschoolterduinen.be/nl/proef-ter-duinen

 

Hotelschool Ter Duinen

14 Patisserie Espero: gewoon goddelijk

Volgens een hele grote schare fans is Espero eenvoudigweg de beste bakker van de kust. De koffiekoeken zijn goddelijk, de taarten uitstekend en voor de pistolets wordt geduldig in de rij gestaan.

Patisserie Espero, Leopold II-Laan 223, Oostduinkerke, 058-51 11 04. Gesloten op dinsdag.

15 De Spelleplekke: heerlijk kindvriendelijk

Zowel ouders als kinderen zijn blij als ze in de Spelleplekke mogen eten. Behalve de klassiekers zoals steak en spaghetti vind je er ook een selectie verrassende gerechten. Denk aan schotels uit de wereldkeuken zoals Thai Beef Salad en sadhimi, maar ook originele veggie gerechten. Een Italiaanse cashewburger met sweet potato chips, iemand? Bovendien schenkt het restaurant geen klassieke frisdranken en heeft het bewust tonijn van het menu gebannen.

Restaurant De Spelleplekke, IJslandplein 10, Koksijde, 058-62 36 16. Open van donderdag tot zondag van 12 tot 14 uur en 18 tot 21.30 uur.

 

De Spelleplekke

16 Divers delicatessen: 100 soorten jam

Het is onmogelijk om deze delicatessenzaak binnen te wandelen en niks te kopen. Behalve een indrukwekkend aanbod eersteklas fruit en groenten, bieden Patrick Druwé en zijn vrouw Griet hun nieuwsgierig cliënteel een grote keuze aan diverse Franse seizoenskazen aan. Die worden voornamelijk afgenomen bij een affineur in Straatsburg. Het assortiment van rauwmelkse kazen is groot. De dertig maanden gerijpte comté moet je geproefd hebben. Deze winkel staat ook bekend om zijn uitgelezen wijnaanbod en de meer dan honderd (!) verschillende soorten confituur, gemaakt zonder bewaar- of kleurstoffen.

Divers Delicatessen, Strandlaan 335, Sint-Idesbald (Koksijde), 058-51 86 05

17 Vishandel Mare Nostrum: 5 generaties vakkennis

De bekendste en beste viswinkel van de Westhoek. De zaak werd gesticht in 1919 door godmother ‘Mette Julia’ Vyaene-Wittevrongel, zelf dochter van een gerenommeerde Panne-visser. Vandaag is de winkel geëvolueerd naar een klassezaak met een uitgebreid assortiment verse vis, zeevruchten, koude en warme bereidingen en een ruime keuze aan allerlei aperitiefhapjes en kleine tussengerechten. De vissla en de bisque zijn, naast de vele verse vissoorten, de toppers van de zaak, die al vijf generaties lang in dezelfde familie zit, met Angus Wittevrongel nu aan het roer.

Vishandel Mare Nostrum, Strandlaan 321, Koksijde, 058-51 45 85. Gesloten op dinsdag en woensdag.

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen