Meest recente artikelen

Daarom moet je een cocotte uit keramiek in huis halen

4 goede redenen

Daarom moet je een cocotte uit keramiek in huis halen Artikel

Als je vaak stoofpotjes of andere eenpansgerechten klaarmaakt, moet je echt een cocotte in huis halen. Je vindt ze in heel wat verschillende materialen, maar volgens ons is een exemplaar uit keramiek de beste keuze. We vertellen je graag waarom!

1. Ze zorgen voor een optimale warmtedistributie

Voor een lekker stoofpotje is het essentieel om je ingrediënten eerst goed aan te schroeien: dat lekkere korstje geeft immers tonnen smaak aan je gerecht. Daarvoor heb je natuurlijk wel redelijk wat hitte nodig. In cocottes met een anti-aanbaklaag kunnen daarbij gevaarlijke fluorgassen vrijkomen. Bij gietijzeren exemplaren heb je dat probleem niet, maar hoewel je er dus prima ingrediënten in kunt aankorsten, zul je bij de afwas moeten zwoegen om de resten van die korstjes uit je pot te krijgen: zo'n gietijzeren cocotte is immers niet anti-kleef.

Bovendien wordt een cocotte uit keramiek erg snel warm en houdt ze de warmte prima vast: zo kook je met minder energie even efficiënt. Opgepast: omdat ze de warmte goed bewaren, blijven cocottes uit keramiek ook lang heet: gebruik dus altijd ovenwanten en let op als er kinderen in de buurt zijn!

2. Je hebt niet veel vetstof nodig

Potten en pannen uit keramiek zijn sowieso erg glad: hoewel je er perfect een korstje rond je vlees mee krijgt, bakt het niet makkelijk aan. Je hebt dus amper nood aan vetstof om je ingrediënten niet aan je cocotte te doen kleven; daar zorgt de pot zelf wel voor.

Nog een voordeel van dat gladde materiaal? Je cocotte is op 1, 2, 3 afgewassen! Niet onbelangrijk, toch?

3. Ze zijn onderhoudsvriendelijk

Toegegeven: gietijzeren cocottes zien er heerlijk retro uit, maar onderhoudsvriendelijk zijn ze niet bepaald. Je moet ze regelmatig behandelen met hete olie, ze kunnen roesten, aangekoekte etensresten kunnen zich makkelijk opstapelen, … Niets daarvan bij een cocotte uit keramiek: die was je na 't afkoelen gewoon af en ze blijft er jaren als nieuw uitzien. Sommige soorten mag je zelfs gerust in de vaatwasser stoppen!

4. Ze zijn helemaal veilig

We haalden het hierboven al even aan: cocottes en andere potten en pannen met een anti-kleeflaag zijn niet onbesproken wat veiligheid betreft. Keukengerei met zo'n laagje bevat polytetrafluorethyleen (PTFE), ook wel Teflon genoemd: een stof die ongevaarlijk is tot ze een temperatuur van 230 à 240°C bereikt. Dan komen er giftige fluordampen vrij, die voor huisdieren op z'n zachtst gezegd niet al te gezond zouden zijn.

Keramieken cocottes daarentegen zijn bestand tegen temperaturen van meer dan 1000°C zonder dat er iets verandert aan hun structuur: ze blijven net zo glad en barstvrij als voordien. De meeste kun je daarom ook perfect in de oven zetten om je stoofpotje veilig verder te laten sudderen.

Zin gekregen in stoofpotjes?

Hieronder vind je enkele van onze favoriete recepten.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen