Meest recente artikelen

Een duurzaam kerstmenu

Duurzame recepten én tips

Een duurzaam kerstmenu Artikel

Een kerstdiner kan je ook duurzaam maken zonder aan feestgevoel te moeten inboeten. Met deze tips en recepten kan het niet mislopen!

Koop lokaal

Tortillachips met guacamole zijn natuurlijk erg lekker, maar die avocado's moeten wel van de andere kant van de wereld komen. Niet zo duurzaam dus. Probeer lokale producten te kopen voor je duurzaam feestmenu. Producten uit België of onze buurlanden hebben natuurlijk de kortste afstand moeten afleggen. Misschien is er zelfs een lokale boer of marktje waar je je ingrediënten heerlijk vers kan halen.

Seizoensproducten

Producten kopen die in seizoen zijn bij ons is niet alleen milieuvriendelijk en duurzaam, maar ook goed voor je portemonnee. Seizoensproducten zijn namelijk goedkoper.

Veggie en vegan

De vleesindustrie is de meest vervuilende industrie ter wereld. Je vlees eens inruilen voor een vegetarisch of veganistisch gerechtje is dus ideaal wanneer je een duurzaam kerstmenu wilt opstellen. Een volledig vegetarisch kerstmenu vind je hier.

De feesttafel

Plastieken bordjes of cavaglazen gebruiken bespaart je een heleboel afwas, maar zorgt ook voor erg veel afval. Haal je mooiste servies boven, er zijn heus wat familieleden die je willen helpen met de afwas. Maak het gezellig met een kerstmuziekje op de achtergrond. Plastieken rietjes kun je bovendien vervangen door papieren of metalen exemplaren. Duurzaam en helemaal hip!

Duurzaam menu:

Aperitief

Appels en veenbessen zijn het ideale winterfruit om een kruidig drankje mee te maken. Bovendien kun je deze punch leuk serveren in een grote glazen karaf of in confituurpotten met een leuk papieren rietje.

Hapje

Rode bieten zijn in december helemaal in seizoen en zijn dus ideaal om in je duurzaam kerstmenu te verwerken. Wat dacht je van deze rodebietkroketjes? Bovendien is het receptje vegetarisch, wat ook weer goed is voor je ecologische voetafdruk.

Voorgerecht

Spruitjes zijn ook een heerlijk winters seizoensproduct. In combinatie met spek en blauwe kaas is het echt feestelijk comfort food. Wedden dat je gasten spruitjes op deze manier wél lusten?

Hoofdgerecht

Een ovenschotel serveren met kerst is super handig. Je kunt hem op voorhand maken en hoeft zo niet heel de avond in de keuken te staan. Schuif gezellig aan tafel met je gasten terwijl deze feestelijke ovenschotel met lokale seizoensproducten in de oven steekt.

Dessert

Peren zijn lokaal én in seizoen. Je vindt ze zeker op de markt of bij een lokale boer. Maak er dit lekkere dessertje mee als feestelijke afsluiter van je duurzaam feestmenu.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen