Meest recente artikelen

Koken met restjes: broodpudding

Gooi oud brood nooit meer zomaar weg

  • Deel dit artikel:
Koken met restjes: broodpudding Artikel

Heb je ook regelmatig wat sneetjes brood over en vind je het zonde om die weg te gooien? Geen probleem: je maakt er zo een heerlijke broodpudding van. Met deze tips wordt hij onvergetelijk lekker!

Broodpudding of bodding: vroeger zag je het nog wel eens bij de bakker liggen, tegenwoordig is dat een zeldzaamheid. Gelukkig is het zo easy om te maken, dat je het makkelijk zelf thuis doet. Ideaal om keukenrestjes te verwerken trouwens!

Onze tips

  • Om broodpudding te maken, heb je oudbakken brood nodig: dat slorpt beter de melk op dan vers brood. Je kunt de korstjes verwijderen, maar het hoeft niet: door het weken worden ze toch zacht.
  • Bewaar je restjes oud brood in een zakje in de diepvriezer tot je genoeg hebt om ermee aan de slag te gaan. Zo loop je niet het risico dat het brood gaat schimmelen.
  • Wit brood, bruin brood, volkorenbrood: het kan allemaal door elkaar.
  • Ook beschuiten, koekjes, peperkoek, een restje muesli of croissants… kun je verwerken in broodpudding. Ideaal dus om te maken wanneer je net de keukenkasten hebt opgeruimd.
  • Behalve melk met losgeklopte eieren, kun je ook andere vloeistoffen gebruiken. Koffie bijvoorbeeld. Of voeg een scheutje rum toe aan het ei-melkmengsel.
  • Het is belangrijk dat de melk warm is: zo wordt ze beter geabsorbeerd door het brood.
  • Sommige mensen houden van broodpudding waar je stukjes in ziet zitten, andere van een gladde broodpudding. In elk geval, ga je het broodmengsel mixen, doe dit dan vóór je rozijnen of stukjes appel, of (ook heel lekker) fijngehakte chocolade toevoegt.
  • Hoe hoger de bakvorm, hoe sappiger je broodpudding zal blijven. Ook een handje geweekte rozijnen of stukjes appel maken je broodpudding extra sappig. Broodpudding moet trouwens altijd een beetje zacht blijven, het is niet de bedoeling dat hij vanbinnen droog is.
  • Je broodpudding is gaar wanneer hij bovenaan stevig aanvoelt.
  • Laat de broodpudding afkoelen in de vorm: hij stijft nog een beetje op.
  • Veel kans dat je gebak de dag zelf nog op is, maar mocht er toch een restje overblijven, dan kun je dat nog 2 à 3 dagen bewaren, liefst in de koelkast.

Probeer deze recepten

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Broodpudding van croissants

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Appelbroodpudding

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Broodpudding met appels en veenbessen

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Klassieke broodpudding

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Chocoladebroodpudding

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen