Meest recente artikelen

Balletjes in tomatensaus? Met frietjes, natuurlijk!

3 variaties op een onverwoestbare klassieker

Balletjes in tomatensaus? Met frietjes, natuurlijk! Artikel

Samen met McCain

Het is niet voor niets een vast onderdeel van klassieke kindermenu's in restaurants: haast alle kleintjes zijn gek op balletjes in tomatensaus met een krokante portie frietjes. Verwen hen én de groten eens met deze verrassende en gezonde variaties op de balletjes en de saus. En kies voor de verse frieten van McCain: al het lekkere van zelfgebakken frietjes, zonder het voorbereidende werk, en dus razend snel klaar!

De Belgische basis
Rol balletjes van: gemengd gehakt + 1 ei + broodkruim + een likje mosterd + peper en zout + (eventueel) een vleugje nootmuskaat. Bak ze kort in boter en laat ze verder gaar worden in de saus.
Voor de tomatensaus: fruit een teentje knoflook en een paar gesnipperde sjalotten (of een dikke ui) in een klontje boter. Roer er wat bloem door, voeg een groot blik tomatenblokjes, 2 dl groentebouillon, 1 tak tijm, 1 tak rozemarijn en 1 laurierblad toe. Kruid met peper en zout en laat rustig sudderen.
Voor de liefhebbers: voeg op het eind een scheutje maderawijn toe.

Variatie 1
Napolitaanse balletjes in tomatensaus
Rol balletjes van: rundsgehakt + broodkruim + 1 ei + 1 teentje knoflook (heel fijn gesnipperd) + een handvol peterselie (fijngehakt) + ½ handvol milde geraspte kaas + peper en zout. Bak de balletjes rondom goudbruin in wat hete olijfolie en laat ze verder gaar worden in de tomatensaus.
Voor de tomatensaus: kies bij voorkeur gepelde tomaten (blik), of verse Italiaanse saustomaten (San Marzano). Fruit eerst een teentje knoflook en een handvol vers basilicum en voeg dan een sjalotje en de tomaten in blokjes toe. Kruid met peper en laat sudderen tot een gladde saus.
Voor de liefhebbers: vervang de kaas in de balletjes door geraspte Parmezaan.

Variatie 2
Lichte balletjes in tomaten-groentesaus
Rol balletjes van: kippengehakt + 1 ei + broodkruim + gerookt of gewoon paprikapoeder + veel peper. Bak ze kort in zonnebloemolie en laat ze verder gaar worden in de saus.
Voor de tomatensaus: fruit 1 teentje knoflook en 1 dikke sjalot kort aan. Voeg blokjes rode paprika en courgette en kleine roosjes broccoli toe en laat even meebakken. Giet er 1 blik tomatenblokjes bij en breng op smaak met gedroogde tijm en oregano (of gemengde Italiaanse of Provençaalse kruiden), peper en zout. Laat zachtjes sudderen tot de stukjes paprika gaar zijn.
Voor de liefhebbers: bak apart wat champignons en schep ze door de saus, of hak rauwe champignons fijn, bak ze krokant en strooi ze als toplaagje over het gerecht.

Variatie 3
Volledig veggie balletjes in tomatensaus
Rol balletjes van: gepureerde gare linzen of kikkererwten + ui (gesnipperd) + peterselie (fijngehakt) + broodkruim + bloem + peper en zout. Bak ze kort in arachideolie en laat ze verder gaar worden in de saus.
Voor de tomatensaus: fruit 1 fijngesnipperde ui. Voeg 1 kg verse tomatenblokjes (van rijpe, gepelde en ontpitte tomaten) toe, doe er 1 laurierblad, 1 tak rozemarijn, 1 tak tijm, peper en zout bij en laat zachtjes gaar sudderen.
Voor de liefhebbers: hak een handvol noten naar keuze fijn en strooi ze (al dan niet geroosterd) over het gerecht.

Lekkere tip
Net als stoofschotels worden balletjes in tomatensaus lekkerder als ze wat kunnen trekken. Maak ze dus een dag van tevoren en bewaar ze in de koelkast. Dan gaat het daarna ook lekker snel: balletjes in de saus opwarmen, frietjes bakken, aan tafel!

En nu de frietjes!

Verse frieten van McCain: krokant en smakelijk
De verse frieten van McCain zijn precies zoals huisgemaakte frietjes: heerlijk krokant aan de buitenkant, lekker zacht van binnen, en met de echte smaak van kwaliteitsaardappelen. Enig verschil: je hebt ze niet zelf moeten snijden, en ze zijn al voorgebakken (in gezonde zonnebloemolie) om ze gaar te maken. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is ze een tweede keer bakken volgens de regels van de (Belgische) kunst. Resultaat: verrukkelijke frieten die in een wip klaar zijn!

Keep it cool, avec des pommes de terre 1

Nog meer inspiratie om lekker met de aardappelen van McCain aan de slag te gaan, vind je hier

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen