Meest recente artikelen

De grote Libelle Lekker vanille-ijs test

Onze zoektocht naar het lekkerste ijs

De grote Libelle Lekker vanille-ijs test Artikel

Vanille-ijs is een echte klassieker en er bestaan oneindig veel varianten. Onze redactie vergeleek 11 A- en huismerken om voor eens en voor altijd te bepalen waar je nu het lekkerste vanille-ijs koopt.

Onze redactie offerde zich op om maar liefst 10 verschillende soorten vanille-roomijs te proeven. We geven het toe, er bestaan ergere jobs…

Er zijn maar weinig dingen die we in ons land liever eten dan een goeie bol vanille-roomijs, of het nu in een dame blanche of bij een stuk warme appeltaart is. Maar we vroegen ons af of er nu eigenlijk een groot verschil zit tussen de éné en de andere pot ijs. En of we er een favoriet uit kunnen halen.

Benieuwd naar het resultaat?

Waar we naar op zoek zijn

De belangrijkste criteria? De algemene smaak en al dan niet synthetische vanille. We zochten roomijs dat écht naar vanille smaakt, zonder rare bijsmaakjes.

Het was je misschien al opgevallen, maar we hebben ons specifiek gericht op roomijs. Roomijs moet minimaal 5% room bevatten en is over het algemeen heel wat vetter en smaakvoller dan andere soorten ijs.

De vanille in het ijs kan synthetisch of natuurlijk zijn. Pure vanille gebruiken betekent dat je enkel het merg uit de vanillepeul gebruikt, en gezien de dure prijs voor vanille, zie je dit alleen nog maar terug in de hogere prijsklasse. Dit zorgt ook voor die typische zwarte puntjes in het ijs. Maar laat je hier niet door misleiden. Vaak zijn deze puntjes het resultaat van gemalen lege vanillepeulen, die zo goed als geen smaak geven, maar enkel het oog plezieren.

Daarnaast wilden we ook vooral op zoek gaan naar een fijne textuur die niet te luchtig, maar ook niet te stevig is. Ijs dat lekker wegsmelt en niet in suiker begint te verbrokkelen op je tong.

In onze test hebben we ons gehouden aan een selectie van de meestvoorkomende en betaalbare merken van vanille-roomijs, zowel huismerken uit de supermarkt als enkele A-merken.

De test

De 10 smaken werden in kommetjes gedaan, zodat niemand de verpakking zou herkennen. Ja, we nemen deze test uiterst serieus. Elk kommetje kreeg een nummertje waarna onze redacteurs en redactrices ons zeer professioneel evaluatieformulier invulden.

De redactie lepelde zich als enthousiaste kinderen door de ijsjes heen, waarvan de meesten een paar extra proevertjes nodig hadden om hun favoriet eruit te halen.

De grote winnaar is…

Geloof het of niet, Mucci van Aldi kreeg vrijwel unaniem een hoge score en blijkt de winnaar van onze smaaktest en dus het favoriete vanille-ijs van onze redactie. Qua prijs-kwaliteit kan dit dus zeker tellen. Onze testers vonden het ijs niet te zoet en een natuurlijke vanillesmaak hebben. Het ijs was romig en stevig, zonder te papperig te worden.

Als we naar de ingrediënten kijken, zien we dat er gebruik wordt gemaakt van een natuurlijk Bourbon-vanille aroma. Dat wordt gezien als vanille van goede kwaliteit. Tegelijk maakt Mucci wel gebruik van gemalen stokjes voor de vanille-stipjes. Dat het ijs als heel smaakvol werd beoordeeld ligt ook aan de 27% roomgehalte.

De verdiende tweede plaats

Haagen Dazs eindigde op de tweede plaats en bleek dus het favoriete A-merk te zijn. Voor een paar proevers kwam dit ijs heel dicht bij vers hoornijs, zowel qua smaak als romigheid. Dit ijs bevat dan ook een nog hoger roomgehalte en eigeel, wat we bij Mucci niet in de ingrediëntenlijst terugvonden.

Het is natuurlijk een iets andere prijsklasse waar we ons hierin bevinden, maar voor een lekker genietmomentje is het vanille roomijs van Haagen Dazs zeker een aanrader. Doordat er geen ‘spikkels’ van vanille inzitten, werden er evenveel testers in de war gebracht van de echtheid, maar hieruit blijkt nogmaals dat je je hier zeker niet door moet laten leiden.

De andere geteste ijsjes

De 10 merken die onze test ondergingen zijn:

 • Albert Heijn Roomijs Vanille
 • Boni (Colruyt) Vanille Roomijs
 • Carte D’Or Les Authentiques Vanille de Madagascar
 • Delhaize Vanilla roomijs
 • Gelatelli Noblissima Bourbon Vanilla (Lidl)
 • Haagen Dazs Vanilla
 • Hertog Vanille Roomijs (Albert Heijn)
 • Fermette Vanille
 • IJsboerke Vanille met verse room
 • Mucci Vanille Bourbon (Aldi).

Heel wat ijsjes hadden een score die heel dicht bij elkaar lag. Ook waren reacties op een bepaalde smaak soms heel uiteenlopend. De grootste redenen om minder goed te scoren kwam door een overdreven zoetigheid of een lichte chemische smaak in plaats van pure vanille. Ook zorgde de romigheid soms voor een wat vlakkere smaak of was een korrelige, vreemde structuur bij sommige testers een afknapper.

Conclusie

Wie een dessertje met ijs wilt maken of gewoon wilt genieten van een lekker bolletje vanille is volgens ons dus het beste af met Mucci van Aldi. Haagen Dasz haalde een mooi tweede plaats, maar is in vergelijking met de andere merken wel duurder. Eerder een ijsje om puur van te genieten in plaats van te verbergen onder chocoladesaus lijkt ons.

Zelf aan de slag

Natuurlijk kan niets op tegen een zelfgemaakt ijsje. Heb je dit recept al eens geprobeerd?

Lees ook…

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen