Meest recente artikelen

10 ijssalons om uit te proberen

Ook de testers van Libelle Lekker houden van ijsjes!

10 ijssalons om uit te proberen Artikel

It’s a dirty job, but somebody has got to do it ... Wij gingen op zoek naar de coolste, meest verfrissende en lekkerste ijssalons van het land.

1 Uitgetest: Bella & Rosita – Edegem

Bella & Rosita is een verborgen ijsparel in de Edegemse velden. Kronkelige weggetjes nemen je mee naar deze rustige plek. Het is er zó rustig dat je je op een gegeven moment zelfs afvraagt of je er wel met de auto mag rijden. Volgende keer met de fiets dan maar. De Brialmontfietsroute slingert toch heerlijk voorbij dit ijssalon met zowat het meest verse hoeve-ijs dat je in deze streek kunt vinden. Terwijl je je ijsje bestelt en opeet, zie je de koeien op 50 meter van je staan. Met honderddertig melkkoeien en een honderdtal kalfjes is een constante productie van verse melk en dus overheerlijk ijs verzekerd.

Het gebruik van regionale producten zoals honing van een Edegemse imker, speculaas van het ambachtelijke Edegems Bakhuis en lokaal seizoensfruit van een zelfplukweide vlakbij geven het ijs nog net dat ietsje extra authenticiteit. Er is over nagedacht en dat proef je. Met ongeveer achttien smaken vindt ieder er wat wils. Fijn ook dat de makers rekening houden met wat de natuur hen geeft. Tijdens ons bezoek was er onder meer ijs van vlierbloesem en ijs van viooltjes. Fris en met de volle smaak van bloemen. Heerlijk! Wat opvalt, is dat het ijs niet overdreven zoet is. Je gaat niet naar huis met een plakkerige mond, wel met een voldaan gevoel. Overheerlijk en echt. Zo hebben we het graag bij Libelle Lekker.

Wij proefden verschillende smaken. Vlierbloesem, framboos, aardbei, witte chocolade, vanille, mokka … ze vielen allemaal in de smaak. Ons viel het pistache-ijs het meest op, net omdat het níét opviel. Het ijs was niet groen, maar bruin, zoals het hoort: zonder kleurstoffen of andere toevoegingen. Ook is er, zeker buiten, voldoende ruimte om je gezellig neer te vlijen. Op het erf kun je trouwens zelf ook eens een koe proberen te melken of met een klein landbouwvoertuig aan de slag gaan. Wil je weten hoe het ijs gemaakt wordt? Gaan kijken kan, als je vooraf als school of grote groep een rondleiding reserveert.

Bella & Rosita, Aartselaarstraat 2 in Edegem. Brialmontfietsroute tussen knooppunt 14 en 15

Coupe Matadi – Leuven

IJsjes eten op een boot, wordt het leven beter dan dat? In Leuven kun je daarvoor terecht bij Coupe Matadi. Matadi is de havenstad van Congo, een mythische plaats waar ooit alle dromen begonnen bij aankomst in 'het beloofde land'. Droom jij van overheerlijk natuurlijk ijs zonder smaakstoffen? Dan weet je nu waar je moet zijn. De smaken veranderen regelmatig.

Coupe Matadi, Kolonel Begaultlaan 7, Leuven

De ijsbeer – Brugge

Met zo'n naam kun je niet verkeerd gaan. Het beste ijs van Brugge vind je zonder enige twijfel bij deze ijsbeer. Al sinds 1922 bereidt dit familiebedrijf ambachtelijk Italiaans ijs. Geen fan van ijs? Dan weten ze je vast te verleiden met een smoothie, milkshake of Brusselse wafel. Een zalige verfrissing op hete dagen in de stad.

De ijsbeer, Noordzandstraat 73, Brugge

Emilia Gelateria – Grimbergen

Deze ijsjeszaak bestaat nog maar vijf jaar, maar is al een begrip in Grimbergen en omstreken. De uitbaters zijn Italofielen en trokken dan ook door hét land van het ijs om alle geheimen te doorgronden en ze daarna in praktijk om te zetten. Met succes! Enkel natuurlijke aroma's en geen bewaarmiddelen: ijs om voor te smelten.

Emilia Gelateria, Hogesteenweg 22, Grimbergen

Borgo Gelato – Borgerhout

Deze ijsjeszaak is helemaal mee met haar tijd, met vegan ijs, fairtrade chocolade en biologisch afbreekbare lepeltjes. Bovendien experimenteren ze al eens graag met speciale smaken: cornflakes, frangipane of pikante Thai coconut zijn geen uitzonderingen. Voor wanneer het al eens wat specialer mag zijn.

Borgo Gelato, Sint-Janstraat 50, Borgerhout

Barijs – Lichtaart

 

Vorig jaar gooide Rob, een omgeschoolde patissier, hoge ogen op het Belgisch Kampioenschap voor ambachtelijke ijsbereiders met zijn frambozenijs met lychee en rozenwater. Ook dit jaar kun je in Lichtaart nog steeds genieten van fantastisch ijs. Alle ijsjes zijn glutenvrij en er zijn ook steeds lactosevrije en suikervrije versies beschikbaar.

Barijs, Leistraat 42, Lichtaart

Glacier Gaston – Brussel

Hier kom je naartoe voor de Bruxellitude, de kunst van het leven in Brussel. Open, relaxed en multicultureel. De zaak heet Gaston, net omdat het zo'n typisch Belgische naam is. De eigenaars zijn hier geboren, maar hebben Turkse, Spaanse en Albanese roots. Hier kom je voor heerlijk romig ijs, met ingrediënten uit Frankrijk, Madagaskar of Iran.

Glacier Gaston, Baksteenkaai 36, Brussel

Crèmerie St. Catherine

Eerder gaven we je al tien heerlijke adresjes aan de kust, en we doen er gewoon nóg eentje bij. De zaak bestaat al sinds de jaren '60 en de geheime recepten van hun artisanale ijs worden van generatie op generatie doorgegeven. Verse melk, boter en room van de boerderij worden verwerkt met aroma's rechtstreeks uit Italië tot vol, romig en stevig ijs. Om de twee uur wordt er vers ijs gedraaid.

Crèmerie St. Catherine, Albert-1-laan 185, Nieuwpoort-Bad

't Galgenveld – Erps-Kwerps

Het hoeft niet altijd melk van de koe te zijn. Schapenmelkerij 't Galgenveld produceert naast yoghurt en kaas ook ijs van schapenmelk. Deze melk bevat meer eiwitten, calcium en vitamines en is bovendien voor sommige mensen met een lactose-intolerantie een goed alternatief. Denk aan de traditionele smaken, maar dan met net dat tikkeltje méér.

't Galgenveld, Rechtestraat 38, Erps-Kwerps

De Lekdreef – Averbode

Bijzonder, deze 'Lekdreef'. Het is niet één winkel, maar een hele straat met een achttal ijswagentjes. Tussen de abdij en de vijvers van Averbode wandel je van het ene kraam naar het andere. Noem het een mooi alternatief voor een kroegentocht op een hete dag. Elk ijskarretje heeft zijn eigen specialiteiten. Aan jou om te kiezen in welke verleiding je meegaat…

'De Lekdreef', Abdijlaan, Averbode

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen