Meest recente artikelen

Zo maak je de beste foto's van je gerechten

Blogster Ellen Charlotte Marie leert je de kneepjes van het vak

  • Deel dit artikel:
Zo maak je de beste foto's van je gerechten Artikel

Heb jij je altijd al afgevraagd hoe je nu écht Instagramwaardige foto's van je gerechten neemt? Blogster Ellen Charlotte Marie deelde haar do's en don'ts op onze Facebookpagina. Hier vind je de samenvatting van haar bruikbare tips.

De compositie

Probeer verschillende ondergronden

Ellen Charlotte Marie gebruikt verschillende ondergronden die op andere manieren contrasteren met haar gerechten. Die ondergronden kan je zelf knutselen met materialen uit de doe-het-zelfzaak.

Morsen mag!

Een foodfoto moet er niet te clean uitzien. Laat gerust de lepel waarmee je net hebt gedresseerd naast je bord liggen, of strooi er wat extra toppings naast. Dat geeft een speels en smakelijk effect.

More is more

De aloude wijsheid less is more telt niet in de foodfotografie. Laat je helemaal gaan en zorg voor genereuze porties. Ook deeltjes van de voorbereiding (appelschillen bijvoorbeeld), mogen zeker en vast in beeld komen.

Durf spontaan te zijn

Je hoeft niet te lang na te denken over een compositie. Je mag best je buikgevoel volgen en allerlei dingen uitproberen. De enige regel is dat je bordje er lekker moet uitzien. Probeer het ook realistisch te houden: perfectie bestaat niet!

Laat je leiden door de tinten van het gerecht

Heb je een roze smoothiebowl gemaakt? Leg er dan eens een bosje roze tulpjes bij. Je merkt vanzelf welke kleurencombinaties werken en welke niet. Uitproberen is de boodschap!

Geen fotogeniek voedsel? Geen probleem!

Voedsel met felle kleuren (zoals een groene smoothie) laat zich makkelijk fotograferen. Da’s niet altijd het geval met donkerder voedsel zoals brownies. Daarbij let je extra op de belichting en maak je gebruik van felle accentjes om je gerecht toch te doen ‘poppen’.

Werk af met een takje groen 

Een vers blaadje munt (of een ander kruid) doet je gerecht er extra fris uitzien. Bovendien zorgt het voor een mooi kleurcontrast.

 

De shoot

Speel met de hoek van de camera

Lage bordjes en kommetjes fotografeer je meestal van bovenaf, maar het vaakst neemt Ellen Charlotte Marie een foto van schuin bovenaan. Ook hier geldt: uitproberen tot je zelf helemaal tevreden bent.

Zoek het daglicht op

Maak je foto’s in een ruimte in je huis waar veel natuurlijk licht binnenvalt. Toch nog een te donker stukje aan je ondergrond? Maak dan gebruik van een wit paneel (of een stevig wit blad) dat je uit je shot houdt. Ellen Charlotte Marie maakt geen gebruik van kunstlicht.

Maak gebruik van een camera waarbij je de scherptediepte kunt instellen

‘Scherptediepte’ is de afstand tussen de dichtste en verste objecten/punten die scherp worden afgebeeld. Ellen Charlotte Marie werkt meestal met een erg grote scherptediepte; bij een topshot (een shot van bovenaf) mag die wat kleiner zijn. Haar diafragma staat meestal op 1.8 en ze gebruikt een 50mm-lens.

Toon jezelf

Ellen Charlotte Marie is fan van foto’s waarop je ziet dat iemand aan het eten is. Experimenteer met de zelfontspanner en breng bijvoorbeeld eens een deel van je arm in beeld.

Bewerken en posten op Instagram

Hou het eenvoudig

Ellen Charlotte Marie bewerkt haar foto’s in het bewerkingsprogramma Lightroom. Ze past enkel kleine dingen aan, zoals contrast, belichting en scherpte. Instagramfilters gebruikt ze niet, omdat ze haar foto’s zo natuurgetrouw mogelijk wil houden.

Hashtags

Sinds er een verandering werd doorgevoerd bij Instagram, hebben hashtags heel wat minder effect dan vroeger. Als je toch een hashtag gebruikt, kies dan voor keywords of iets grappigs.

 

Extra tips

Inspiratie

Ellen Charlotte Marie vindt overal inspiratie: in een verse bos bloemen, een nieuw bloesje, in de winkel, op Instagram,… Trek eropuit en zoek jouw inspiratiebronnen!

Sunday feels 🌸🍃#readyforspring Happy sunday💋📸 by @_matthiasdesmet

A post shared by Ellen (@ellencharlottemarie) on

Toffe Instagrams

Ellen Charlotte Marie is zelf ook fan van enkele Instagramfoodies zoals talinegabriel, Madeline Lu en Beth Kirby. Wat hen zo speciaal maakt? Bij hen gaat het om meer dan food. Ze geven een volledige lifestyle weer.

 

Hier bekijk je de video opnieuw:

 

Meer inspiratie opdoen? Volg Ellen Charlotte Marie dan zeker op Instagram!

  • Deel dit artikel:
Alles over Ellen Charlotte Marie

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen