Meest recente artikelen

Zeg ‘ns aardappeltaart

6 tips & tricks voor het perfecte (vegetarische) eenpansgerecht

Zeg ‘ns aardappeltaart Artikel


De lente kruipt al dichterbij, en stilaan is het tijd voor wat lichtere gerechten. Aardappeltjes met veel verse groenten en een vederlichte eiwitbron, dat klinkt gezond en superlekker! Snel en smakelijk wordt je taart met deze tips, en met de lekkere aardappelproducten van McCain!

 

Probeer ze nu met korting!

Proef de Aardappelschijfjes Look & Peterselie van McCain  met de kortingbon. Smakelijk!

Zeg 'ns aardappeltaart 1

 

1. De lekkere basis

De meest basic aardappeltaart bevat naast lekkere aardappeltjes alleen boter, kaas, peper en zout. Stapel de aardappelen (schijfjes of krieltjes) in dunne laagjes in een ingevette ovenschaal (of op een deegbodem, zie verder), giet er na elk laagje een beetje gesmolten boter bij, bestrooi met geraspte kaas en kruid met peper en zout. 40 minuten in de oven (220°C) en klaar!

 

2. Een heel diner in 1 taart

Aardappeltaart wordt meestal geserveerd als bijgerecht – een variatie op andere aardappelgerechten dus – maar verdient absoluut de hoofdrol op tafel!

Als je de aardappeltaart boordevol groenten stopt en verder werkt met kaas, ei, noten en pitten, bonen of peulvruchten, heb je alles binnen wat je nodig hebt en dan nog in een lichte, licht verteerbare vorm.

 

3. Welke groenten?

Ze komen bijna allemaal in aanmerking: tomaat, courgette, aubergine, uien, spruiten, andere koolsoorten, spinazie, paddenstoelen, asperges, boontjes, snijbiet, broccoli, bloemkool, zoete aardappel, witloof, prei, paprika, wortelen, pastinaak, knolselder, biet… Zorg er wel voor dat alle groenten kunnen garen terwijl de taart in de oven staat. Is dat twijfelachtig (zoals bij wortelen of spruitjes), maak ze dan vooraf al gedeeltelijk gaar, door ze te bakken, te roosteren, te koken of te stomen. Al te vochtige groenten zoals diepvriesspinazie knijp je zo goed mogelijk uit en dep je eventueel ook nog droog.

 

Zeg 'ns aardappeltaart

4. Hoe valt de taart niet uit elkaar?

Daarvoor gebruik je een natuurlijk bindmiddel: eieren of room, of een mix van beide. De taart wordt lichter als je de room vervangt door roomkaas en die flink opklopt met het ei, of door gewone melk. Ook sojaroom maakt het wat lichter. Gebruik je liever geen of zo weinig mogelijk ei, roer door de room of melk dan een beetje maïsbloem als bindmiddel.

 

5. Droge bodem graag

Als je een aardappeltaart mét deegbodem maakt en deze niet goed gebakken raakt, blijft de taart te vochtig. Dat is niet zo lekker, en zorgt bovendien dat je punten taart wellicht uit elkaar vallen. Bak de deegbodem bij voorkeur eerst 15 minuten blind in de oven (met droge bonen, bakparels of rijst erop) en nog even zonder dat hulpmiddel. Vul de taart dan pas met de gekozen vulling en bak vervolgens verder af in de oven.

 

6. Variëren met kaas

De kaas die je in en op een hartige taart gebruikt, bepaalt mee de smaak van je taart. De variatie is eindeloos, maar er zijn wel een paar regels.
* Kies de kaas in functie van de groenten. Zoete groenten zoals tomaat vragen als regel om een wat pittiger of zoute kaas, bv. Parmezaan of geitenkaas.
* Verwerk de kaas die je voor het korstje gebruikt ook in de taartvulling, dat zorgt voor een mooie balans.
* Gebruik maar heel weinig smeltkaas, want gesmolten kan deze je taart te vochtig maken.

 

Extra tip

 

Spelen met patatjes

McCain heeft behalve aardappelschijfjes met look & peterselie  ook aardappelschijfjes natuur in zijn ruime aanbod. Kies voor een aardappeltaart eens een laagje van elk, afgewisseld met flink wat verse groenten. Zo wordt de taart nog speelser en verrassender.

Aardappelschijfjes look & peterselie van McCain: zo snel klaar, zo smakelijk

De Aardappelschijfjes look & peterselie van McCain zijn alvast precies goed gebakken: knapperig aan de buitenkant, heerlijk zacht van binnen. Ze worden bereid met zorgvuldig geselecteerde aardappelen van topkwaliteit, en dankzij een slimme verpakking hebben ze geen bewaarmiddelen nodig. Tijdens het productieproces wordt er nog wat look en peterselie bijgevoegd, die het een subtiele en elegante smaak geeft. Al die smaken en aroma's komen onweerstaanbaar vrij zodra je ze bereidt, en dat hoeft niet meer dan een paar minuten te duren.

 

Manger sain : quand c'est amusant, on se régale encore plus ! 1

Nog meer inspiratie om lekker met de aardappelen van McCain aan de slag te gaan, vind je hier

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen