Meest recente artikelen

Koken met zeegroenten

  • Deel dit artikel:
Koken met zeegroenten Receptenset

Ja, ook in het zoute water kun je groenten oogsten. Wereldwijd worden er zelfs meer dan 160 soorten wier gegeten. Proef mee van onze favorieten.

  1. Zeesla
    Zeesla heeft z’n naam niet gestolen: de fijne blaadjes zien er écht uit als sla. De smaak doet met z’n frisse, zurige toetsen eerder denken aan die van zuring. Zeesla kun je hier makkelijk kweken en is vlot verkrijgbaar.
  2. Nori
    Iedereen kent nori van sushi. Maar wist je al dat het een zeewier is? Het proces om norivellen te maken, is vergelijkbaar met dat van papier: roodwier wordt in stukjes gehakt, op een zeef geschept en gedroogd in de zon tot een ‘zwart’ papier. Nori zit vol vrij glutamaat, wat de bekende umamismaak oplevert.
  3. Dulse
    Dulse is een zacht roodpaars zeewier met neutrale smaak. Het wordt vooral gebruikt in salades. Dulse groeit in de Atlantische en Stille Oceaan.
  4. Draadwier
    Draadwier is afkomstig uit de Oosterschelde en vind je van maart tot oktober. Het heeft een zilte smaak en wordt rauw gegeten. Door de aparte structuur knarst het een beetje open bij het eten. Leuk detail: op de verpakking staat ‘zandvrij’, omdat je misschien zou denken dat er zand tussen je tanden zit als je dit voor het eerst eet.
  5. Zeekraal
    Naast de zeewieren, die in zee voorkomen, zijn er nog een aantal groenten die aan de kust groeien. Zeekraal is er zo eentje. Dit plantje met vlezige stengeltjes vind je op de schorren, dat is de grond die regelmatig door de zee wordt overspoeld. Daardoor smaken die planten lekker zilt. Zeekraal is lekker gestoomd of gewokt.
  6. Lamsoor
    Lamsoor groeit, net als zeekraal, in de schorren aan de kust. Het is iets taaier, maar kan op dezelfde manier worden klaargemaakt. Lamsoor en zeekraal zijn typische plantjes van bij ons. Vroeger stonden ze dan ook frequent op het menu.
  7. Wakame
    Wakame is een donkergroen tot bruinachtig zeewier dat licht zoet smaakt. Wakame komt oorspronkelijk uit het oosten, maar vind je hier gedroogd of diepgevroren. Lekker om een salade, pasta of soepje mee op smaak te brengen. Het is even makkelijk en op dezelfde manier te bereiden als spinazie.
Oosterse zeesalade met sesamdressing
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Oosterse zeesalade met sesamdressing

Garnalenburger met zeesla
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Garnalenburger met zeesla

Temaki met zalm, nori en draadwier
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Temaki met zalm, nori en draadwier

Rundercarpaccio met tartaar en appelkappertjes
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Rundercarpaccio met tartaar en appelkappertjes

Penne met langoustines en pesto van zeekraal
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Penne met langoustines en pesto van zeekraal

Zeeduivel met lamsoor, korenaarasperges en schuimig aardappelsoepje
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Zeeduivel met lamsoor, korenaarasperges en schuimig aardappelsoepje

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen