Meest recente artikelen

Bubbels, bubbels, bubbels

Weetjes over champagne & co. én advies van Alain Bloeykens

Bubbels, bubbels, bubbels Artikel

Want een feest zonder champagne, cava of andere bubbels is gewoon een vergadering, toch?

Waarom serveren we bubbels als aperitief? Ze bevatten veel zuren en de belletjes wekken de eetlust op. Gin-tonic heeft trouwens net hetzelfde effect.
Belgen houden van bubbels: vorig jaar kochten we maar liefst 30 miljoen flessen cava. (bron: Gran Baron)
Hoeveel moet je in huis halen? Voorzie voor het aperitief 2 glazen per persoon.
Schuimwijn serveer je het best gekoeld op een temperatuur tussen 6 en 10°C.
Wow-effect! Vries rozenblaadjes in ijsblokvormpjes in en schep je bloemetjesijsblokjes in een lage wijnkoeler. Enkele flessen cava erin en klaar!
Sprankelt die open fles cava in de koelkast niet meer? Laat een rozijntje in de open fles vallen, dan schieten de bubbels vanzelf weer omhoog. Let op: het effect duurt slechts enkele minuten.

Op het etiket

  • Extra brut: erg droog van smaak
  • Demi-sec: iets zoeter van smaak
  • Doux: zoet van smaak

3x topbubbels volgens wijnkenner Alain Bloeykens

  • Cava Mas Pere Brut, Spanje, Colruyt, € 6,75. Prima prijs voor een vlotte cava op basis van drie traditionele druiven. Fijn parelend, met frisse aroma's van appel, wit fruit en amandel, volle smaak en aangenaam bittertoontje op het einde.
  • Borgo Santo Prosecco Brut, Italië, Carrefour Market, € 9,99. Net onder de 10 eurodrempel, deze charmerende Italiaanse bubbelwijn uit de heuvels van Veneto. Brut maar niet droog, intens fruitig, met vooral toetsen van abrikoos en peer, en aangename zuren, frivool en heel vlot.
  • Ziegler, Crémant d'Alsace Rosé Brut, Frankrijk, Delhaize, € 10,49. Deze rosé uit de Elzas is aan een stevige opmars bezig. Bubbels met een feestelijk tintje, zalmroze gekleurd, geurend en smakend naar citrusfruit, aardbei en framboos, goed fris en aangenaam in de finale.

Zin in cocktails op basis van bubbels?

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen