Meest recente artikelen

Pizzalicious

Pizzalicious Artikel

Er is één gerecht dat je praktisch overal ter wereld zal vinden, en dat bijna iedereen kan bekoren...en dat is de pizza. Van alle verschillende gerechten en eetwaren die de wereld rijk is, zijn er erg weinig waarvan we kunnen zeggen dat praktisch iedereen ze kent, laat staan lekker vindt. De bekendheid van de pizza is dus niet zo vanzelfsprekend!

Boerenkost

Hoewel we er altijd van uitgaan dat dit gerecht in Italië werd uitgevonden, is er bewijs dat de Vikingen al zo'n 800 jaar voordat de pizza in Italië opdook al platte ronde broden met beleg uit een houtoven aten. De Italianen gaven ons echter wel de pizza zoals we hem vandaag kennen. Napolitaanse bakkers maakten in de 17de eeuw grote ronde broden die ze met tomatensaus, olijfolie en look bestreken. Daar sneden ze dan rechthoekige stukken uit voor hongerige voorbijgangers. In die tijd moest je voor een stuk pizza naar de arme wijken van de stad trekken. Pizza was namelijk een goedkoop boerengerecht. Rustig tafelen zat er toen trouwens ook niet in: een pizza at je "a libretto" op straat, wat zoveel betekent als dichtgevouwen en uit het vuistje.

 

>>Ontdek hier 13 speciale pizzarecepten

All' Italiana of All'Americana?

In de 19de eeuw namen Italiaanse emigranten het recept uit hun thuisland mee naar de Verenigde Staten, waar sommigen Italiaanse bistro's openden. De restauranthouders vreesden dat de Amerikanen, die van hartig eten hielden, de zuinig belegde pizza's met dunne bodems niet lekker zouden vinden. Daarom besloten ze pizza's met dikke bodems en veel en hartig beleg te maken. Bovendien bleek één van de basisingrediënten van de klassieke Napolitaanse pizza, de mozarella, niet verkrijgbaar te zijn in de VS. Die werd dus vervangen door Amerikaanse kaas.

"Een pizza gemengd alstublieft"

Vandaag kunnen we kiezen of we voor de hartige Amerikaanse pizza of de smakelijke Italiaanse pizza gaan. Voor elk van de twee zijn er bovendien oneindig veel keuzes wat het beleg betreft. Op die manier is de pizza waarschijnlijk het meest veelzeidige gerecht dat je je kan indenken. En dat is vast waarom we pizza zo overheerlijk vinden! Voor ieder wat wils in de pizzeria, en wie toch nog niet helemaal overtuigd is na een blik op de menukaart kan thuis zelf aan de slag!

>> Ontdek hier 13 speciale pizzarecepten

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen