Meest recente artikelen

Zin in kaas?

Zin in kaas? Artikel

Kaasliefhebbers stippen best 5 april al aan in hun agenda. Vanaf dan kan je weer wekelijks naar de traditionele kaasmarkt in Alkmaar.

Deze belevenis is zeker de moeite waard. Zo zie je keurmeesters de kaas bekloppen en er gaatjes in boren om hem te proeven. Dan wordt er onderhandeld over de prijs. Dit gebeurt nog altijd via handjeklap.

Na het wegen van de kaas is het de beurt aan de kaasdragers. Deze moeten vaak 130 kg kaas op een berrie de markt overdragen. Dat is natuurlijk een heel karwei. Daarom wandelen ze volgens een speciaal loopritme uit de maat. Dit doen ze om de berrie zo stil mogelijk te houden.

Wil je dit ook eens meemaken? Dan kan je tot en met 30 augustus elke vrijdag van 10 tot 12.30 uur terecht op het Waagplein in Alkmaar.

Een kaas die je hier zeker zal terugvinden is de Noord-Hollandse Gouda. Deze wordt al eeuwen volgens hetzelfde recept gemaakt. Hij wordt gekenmerkt door het Rode Zegel. Dit staat voor topkwaliteit en traditie. Niet jouw smaak? Geen zorgen, er is zo een 30 ton kaas te vinden op deze markt. Indrukwekkend!

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen