Meest recente artikelen

Eet jij vooral seizoensproducten?

Dit is nú het lekkerst

Eet jij vooral seizoensproducten? Artikel

Terwijl de klimaatsverandering de seizoenen in de war stuurt, dromen we tijdens de donkere winterdagen volop van de lente en stellen we ons vaak de vraag: zijn groenten en fruit seizoensgebonden, of kunnen we alles het hele jaar rond eten?

Een onderzoek bij 525 Belgen, uitgevoerd door het Florida Department of Citrus in december 2010, brengt een aantal verrassende feiten aan het licht over seizoensgebondenheid en de kennis van de Belgen over de seizoenen van groenten en fruit.

Amper 4 Belgen op 10 kennen de seizoenen van fruit en groenten

Maar liefst 60% van de ondervraagden geeft toe niets of nauwelijks iets te weten over de seizoenen van groenten en fruit. Er werd een paradox van jewelste aan het licht gebracht: 92% van hen beweert wél volgens de seizoenen te eten.

De belangrijkste reden om fruit of groenten van het seizoen te eten is de kwaliteit: meer dan de helft van de ondervraagden zegt volgens de seizoenen te eten omdat de kwaliteit van het fruit en de groenten dan het beste is. Dat seizoensgebonden fruit en groenten vaak goedkoper zijn, wordt als tweede argument opgegeven. Niét volgens de seizoenen eten gebeurt vooral uit comfortoverwegingen: mensen willen eten wat ze willen en wanneer ze willen.

Appels en sla zijn grote favorieten

Wanneer werd gevraagd naar hun favoriete fruit, kwamen aardbeien en appels als grote winnaars uit de bus. Sla, tomaten en witloof zijn nog steeds de meest geliefde groenten van de Belgen. Terwijl appels vooral in de herfst en de winter populair zijn, kiezen de ondervraagden tijdens de lente en zomer vooral voor aardbeien.

Pompelmoezen uit Florida: nu in seizoen

Dacht jij dat pompelmoezen enkel in de zomer op hun best zijn? Dan ben je fout. Het seizoen van de pompelmoezen uit Florida loopt van november tot mei. Amper 22% van de ondervraagden wist dat. De pompelmoezen uit Florida hebben de hoge kwaliteit van een seizoensvrucht: ze hebben gedurende het hele seizoen een lekkere, zoete smaak dankzij het subtropisch klimaat waarin ze groeien. Ze zijn ook erg sappig en hebben een dunne pel, kwaliteiten die een unieke smaak opleveren en een vleugje van het Florida-zomergevoel in de koude winterdagen brengen.

Pompelmoezen uit Florida zijn verkrijgbaar in de Belgische supermarkten en groenten- en fruitspeciaalzaken van november tot mei. Ze zijn herkenbaar aan het ‘Florida’ label, dat de herkomst van het fruit weergeeft.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!