Meest recente artikelen

4 gezonde weetjes

Gezonde voeding, goede nachtrust

4 gezonde weetjes Artikel

Wist jij dat proteïnen onmisbaar zijn in een gezonde voeding? Of dat gember de spijsvertering verzacht? Lees zeker even de volgende 4 weetjes!

Meer informatie over proteïnen en eiwitten, kom meer te weten over de kracht van planten, en leer wat bij over jouw cholesterol (te hoog, te laag, wat is er juist?). En dat we beter slapen als we gezonder eten mag u niet verwonderen.

Zo eet je wél 5 gezonde porties per dag

Zo eet je wél 5 gezonde porties per dag

Vergeet de proteïnen niet

Proteïnen of eiwitten zijn onmisbaar in een gezonde voeding. Ze vervullen tal van belangrijke taken in ons organisme (vooral op vlak van opbouw en herstel) en ze zijn de belangrijkste onderdelen van levend weefsel. En omdat ze ook een verzadigende werking hebben, mogen proteïnen zeker niet vergeten worden tijdens het diëten. Het wit van een ei is volledig opgebouwd uit proteïnen en bevat geen suiker en geen vet. Voeg het toe aan een light recept en je krijgt meteen een luchtige portie gezonde en verzadigende voedingsstoffen binnen met een minimum aan calorieën.

 

De kracht van planten

Zìn een kopje thee? Goed idee! Kies je thee in functie van zijn gezonde bestanddelen…
• Zoethout: zorgt voor een zachte smaak, ideaal voor wie zijn maaltijd graag afsluit met een zoete noot.
• Thee op basis van ananas, peer, appel, passievrucht of citrusvruchten: perfecte dorstlessers met een heerlijk aroma en 0 calorieën!
• Kersensteeltjes en rozenbottel: hebben een vochtafdrijvende werking, heel geschikt tijdens een ontgiftingskuur.
• Gember: versterkt je immuunsysteem en verzacht de spijsvertering.

Te veel cholesterol?

Enkele kleine veranderingen in je dagelijkse voedingspatroon kunnen al een groot verschil maken!

  • Soja heeft de fantastische eigenschap om de hoeveelheid vetten in je lichaam te doen verminderen. Amerikaanse onderzoekers ontdekten deze kwaliteit inmiddels ook bij look en bamboescheuten. Zij bevatten allebei een molecule die cholesterol tegenhoudt. Een extra pluspunt voor de Chinese keuken dus!
  • Ga voor vezels, want zij verhinderen de opname van cholesterol in de cellen. Eén van de vele redenen om alle dagen fruit en groenten te eten, net zoals bruin brood en granen trouwens.
  • Je vindt in de supermarkt tegenwoordig een uitgebreid gamma aan producten die je cholesterol helpen verlagen. Maar deze producten verrichten geen wonderen. Ze helpen alleen wanneer je ze gebruikt in combinatie met andere gezonde gewoontes (niet roken, minder vet eten, voldoende bewegen).

Gezonde voeding, goede nachtrust!

Vaak liggen foute voedingskeuzes aan de basis van een slechte nachtrust. Kies liever voor een maaltijd die je slaap bevordert.
• Een maaltijd die uitsluitend bestaat uit koolhydraten en een kleine hoeveelheid eiwitten zorgt ervoor dat je gemakkelijker inslaapt.
• Proteïnen houden je normaal wakker en alert, maar in combinatie met suiker zorgen ze voor een rustgevend effect. Warme melk met honing doet wonderen!
• Een tekort aan ijzer, essentiële vetzuren of vitaminen B3 en B6 is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.

De beste nachtrust heb je ook als je gezond eet

Sandra Bekkari

Het geheim om jong te blijven is gezond te leven, langzaam te eten en te liegen over je leeftijd!

— Libelle Lekker
  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!