Meest recente artikelen

10 tips om eetbuien te voorkomen

10 tips om eetbuien te voorkomen Artikel

Het kan iedereen overkomen: je hebt je voorgenomen om gezond te eten en slaagt daar redelijk goed in. Tot je opeens geplaagd wordt door een enorme zin in koekjes, chocolade, chips en alles waar suiker of vet in zit. Dat is heel normaal, maar kan ook makkelijk voorkomen worden. Libelle Lekker geeft je 10 tips om deze aanvallen op de voorraadkast te omzeilen.

1. Sla geen maaltijden over. We hebben het al vaak verteld, maar het blijft één van de belangrijkste regels om gezond te leven. Wie niet op regelmatige tijdstippen eet, zal veel meer geneigd zijn om tussendoor te snoepen.

2. Honger jezelf niet uit! Je moet minimum 1500 calorieën per dag opnemen. Hiermee voorkom je dat je met een lege maag rondloopt en in de verleiding komt om jezelf vol te proppen met zoetigheid.

3. Drink genoeg water. Soms verwart je lichaam uitdroging met honger. Wie voldoende drinkt, zal minder behoefte hebben aan tussendoortjes.

4. Begrijp waar eetbuien vandaan komen. Soms vol staat het om een appel of een suikervrije kauwgom in je mond te stoppen. Het kauwen op zich geeft je vaak al voldoening.

5. Weet dat eetbuien ook weer voorbij gaan. Als je een eetbui voelt opkomen, wacht dan 20 minuten alvorens eraan toe te geven. Er bestaat een grote kans dat ze vanzelf verdwijnt.

6. Hou snoepgoed op afstand. Als je voelt dat je zin krijgt in zoetigheid, blijf dan weg uit de keuken. Ga een eindje wandelen of bel een goeie vriendin. Je zal achteraf trots zijn op jezelf!

7. Wees verantwoordelijk voor je eigen eetgedrag. Soms wordt verslaving aan bepaalde voedingsmiddelen gebruikt als een uitvlucht om ze te eten. Chocolade op zich is niet verslavend!

8. Gebruik stress niet als een excuus om te eten. Tijdens het eten van vette en zoete snacks komt er endorfine vrij in je hersenen, wat voor een aangenaam gevoel zorgt. Weet echter dat dezelfde hormonen worden vrijgegeven tijdens een aerobics- of sportsessie.

9. Wees je bewust van je eetpatroon. Als je een eetbui voelt opkomen, probeer ze dan niet weg te duwen, maar denk erover na. Is het echt die ijscoupe waar je zin in hebt, of is er iets anders dat je mist in je leven?

10. Geef af en toe eens toe. Wees niet te streng voor jezelf en geniet nu en dan nog eens van je favoriete snoepje. Af en toe een klein stukje chocolade eten kan minder kwaad dan in één keer een heel pak naar binnen werken. Voel je nadien zeker niet schuldig, want het zijn deze schuldgevoelens die een eetbui uitlokken.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen