Meest recente artikelen

Kids - stiekem - gezond leren eten

Kids - stiekem - gezond leren eten Artikel

"Ik lust dat niet". Daar moet je niet mee afkomen bij Lien Willaert. Ze ging op zoek naar leuke én gezonde hapjes voor kinderen.

Eerder leerde je je man Jan lekker en gezond eten. Was het nu tijd om je dochter Anna onder handen te nemen?

"(lacht) Eigenlijk wel. Ik had het nooit voor mogelijk gehouden dat de woorden 'dat lust ik niet' zo dikwijls uit de mond van mijn dochter zouden komen. Ik die zo kon genieten van eten. Dan zou mijn eigen vlees en bloed toch ook easy zijn aan tafel? Maar helaas. Ik moest terug naar de basis en dan stap voor stap experimenteren met smaken die ze wel zou lusten. En hoe gezonder ik kookte, hoe minder 'honger' Anna had."

Elke moeder wil haar kind verwennen met het allerbeste en het allergezondste. Maar hoe maak je groenten aantrekkelijker dan een boterham met choco?

"Bij de grote kinderfavorieten, spaghetti, pizza, frietjes, puree…, ging ik kijken hoe ik die gerechten gezonder en soms ook lekkerder kon maken. Het is ook dé manier om een onbekende groente te introduceren. Kinderen vinden die gerechten zo lekker en ze zijn er zo mee vertrouwd dat iets nieuws makkelijker ingang krijgt. Dus creëerde ik groentewafels, wortelfrietjes, zalmballetjes en kindvriendelijke sushi…"

Hoe komt het dat kinderen niet dol zijn op groenten?

"Kinderen hebben veel meer smaakpapillen dan volwassenen en ze zitten niet op dezelfde plaats. Daarom smaakt alles helemaal anders voor hen. Vooral op bitter reageren ze negatief. En veel groenten smaken bitter. Toch is het belangrijk om tegen die natuur in te gaan en kinderen gezond te leren genieten van kleinsaf. Meer en meer studies tonen aan dat 'dik zijn' niet erfelijk is, maar dat de manier van eten wel aangeleerd wordt en dat dit meestal bepalend is voor ons latere eetpatroon."

Gouden tips

Heb geduld. Kinderen herkennen en waarderen een nieuwe smaak gemiddeld pas na 8 tot 9 keren proeven.
• Vertrouw op het verzadigingsgevoel van je kind. Als je kinderen verplicht om hun bord leeg te eten, verstoor je hun verzadigingssysteem en ook dat kan tot fout eetgedrag leiden.
Leer je kind combineren. Om te voorkomen dat een kind eerst alles opeet wat lekker is, en dan 'genoeg' heeft voor het aan de groenten begint, kun je hen leren van alles te combineren op de lepel of de vork.
Vermeng groenten. Dat kan met de rest van het eten op het bord of in sauzen, puree, cadeautjes… Ze worden op die manier een beetje minder zichtbaar.
Blijf proberen. Denk niet in hun plaats en laat ze zelf ontdekken wat ze lekker vinden en wat niet. En valt het niet in de smaak, laat ze dan toch nog opnieuw proberen de volgende keer.
• Speel sprekende klok. Om een aangenaam tafelmoment te hebben helpt het ook om sprekende klok te spelen: over 10 minuten gaan we eten, over 5 minuten… Zo kunnen kinderen hun spel beter afronden voor ze aan tafel komen.
• Verzin verhaaltjes. Sinds Lien bonen prinsessenbonen noemt, eet Anna ze graag. Sindsdien verzint ze verhaaltjes over prinses broccoli (een prinses die gek was op broccoli), de schildpad en de haas (waarbij het geheim van de haas is dat hij veel wortelen eet), enz…

Mijn kind eet gezond…maar weet het niet door Lien Willaert
Stichting Kunstboek
19,95 euro

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen