Makkelijk en vooraf klaar: met dit kerstmenu kun je mee genieten
Zó aan tafel
Tijdens het feest wil je graag zelf ook mee aan tafel zitten. Deze gerechten maak je makkelijk vooraf, zodat het écht een avond wordt van samenzijn.
Zo hou je het stressvrij
- Begin met een plan. Start ruim op voorhand met het uitdenken van je menu. Soepen, ovenschotels en stoofpotjes kun je makkelijk vooraf maken en weer opwarmen. Vaak worden ze dan zelfs nog lekkerder. Lees de recepten al eens op voorhand en hou bij de samenstelling van je menu rekening met praktische zaken: past alles in de koelkast, krijg ik alles samen warm in de oven…
- Denk na over de presentatie. Heb je de juiste schaal voor je ovenschotel? Heb je genoeg borden, glazen en bestek in huis? Moet je tafelkleed gewassen worden? Dit kun je lang vooraf in orde brengen, een zorg minder dus!
- Zie de diepvries als je vriend. Wil je niet alles op één dag maken en je voorbereidingstijd wat spreiden? Gerechten als soep en ijstaart kun je enkele dagen tevoren al bereiden, want je kunt ze perfect invriezen.
- Hou het overzicht. Overloop vooraf wat je tijdens het feest nog moet doen en schrijf het chronologisch op: wanneer moet wat in de oven, wat heb je nodig voor de afwerking…
Hapje: ovengeroosterde scampi's met kruidige vulling
Je kunt de scampi's helemaal voorbereiden. Enkel het kruiden met kippenkruiden en bakken doe je op het moment van serveren. Bewaar ze wel in de koelkast.
Voorgerecht: parmezaan-panna cotta met carpaccio van gerijpt rundvlees
Panna cotta is niet alleen lekker als dessert, je kunt er ook een hartig voorgerecht of hapje mee maken. De krokante afwerking zorgt voor een zalige smaakbeleving. De panna cotta maak je sowieso vooraf, maar ook het vlees en de crumble kun je al bereiden. Bewaar alles in aparte afgesloten potjes en zet de panna cotta en het vlees zeker in de koelkast.
Hoofdgerecht: feestelijke cannelloni met wildragout en witloofslaatje
Je kunt niet alleen de ragout een dag vooraf bereiden, maar ook de kaassaus al maken en de cannelloni vullen. Dan hoef je de ovenschotel enkel nog te bakken. Als je het slaatje erbij wilt serveren, maak je dat ook de dag zelf.
Dessert: cappuccino-gezouten karamel-ijstaart
Dit dessert kun je makkelijk een week op voorhand maken. Nog een plus: doordat je het in de diepvries bewaart, hou je genoeg ruimte in de koelkast voor andere gerechten.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!