Meest recente artikelen

Koken op inductie: een nieuw tijdperk in je keuken

De magie van inductiekoken

Koken op inductie: een nieuw tijdperk in je keuken Artikel

Koken op inductie wordt steeds populairder en dat is niet zomaar. De innovatieve keukentechnologie biedt een combinatie van snelheid, efficiëntie en veiligheid. Er zijn natuurlijk wel een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je overschakelt naar inductie. Je leest het hier.

Sneller, slimmer en zuiniger

Koken op inductie is als het betreden van een nieuwe culinaire dimensie, waar snelheid en efficiëntie voorop staan. Maar wat maakt inductie nu zo bijzonder? In tegenstelling tot traditionele elektrische of gasvuren, werkt inductie door middel van magnetische velden. Deze velden verwarmen direct de bodem van je pan. Dit betekent niet alleen dat je water sneller zal koken, maar ook dat de respons op temperatuurveranderingen bijna onmiddellijk is. Dus ja, het gaat effectief sneller en op deze manier is het ook meteen zuiniger dan andere fornuizen.

Hoe het zit met de potten en pannen die je al jaren koestert? De kans bestaat dat je afscheid moet nemen van sommige oude vrienden. Koken op inductie vereist pannen met een magnetische bodem. Een simpele magneettest kan je helpen te bepalen welke potten en pannen geschikt zijn. En anders zul je je uitrusting moeten uitbreiden.

Koken met precisie

Wat je nu juist kunt verwachten bij het draaien aan de knoppen (wat vaak al geen fysieke knoppen meer zijn), is misschien nog niet helemaal duidelijk. Inductie bied je de mogelijkheid om met uiterste precisie te koken, van zachtjes sudderen tot snel roerbakken, alles is mogelijk. Zeg maar dag tegen aangebrande sauzen of een ongelijk gebakken steak. Wanneer je de temperatuur verlaagt, reageert de temperatuur van de pan vrijwel onmiddellijk, waardoor je snelle aanpassingen kunt maken voor wanneer het net iets té snel gaat. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over oververhitte pannen, aangezien de kookplaat alleen maar warmte afgeeft wanneer er een pan op staat. Geen pan, geen warmte. Een veiligheidsfeature die zeker gewaardeerd wordt in elke keuken.

Schoonmaken is een eitje

Dat koken op inductie dus zeker voordelig is, kunnen we niet ontkennen. Maar op eender welk vuur je kookt: na het koken komt uiteraard het schoonmaken. Misschien wel een iets minder geliefd onderdeel, maar toch ook belangrijk. Het voordeel van de inductiekookplaat is dat het oppervlak relatief koel blijft, waardoor overgekookt voedsel niet meteen inbrandt. Dus geen zorgen als je aardappelen of pasta eens overkookt, een doekje erover en je kookplaat is weer als nieuw. Alleen maar om niet meer elke dag te moeten schrobben zou je al een inductiekookplaat overwegen, toch?

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen