Meest recente artikelen

Koken in de slowcooker: zo doe je dat!

En ook: wat kun je er beter niet in klaarmaken?

Koken in de slowcooker: zo doe je dat! Artikel

Je hebt vast al eens van een slowcooker of crockpot gehoord: een toestel waar je 's ochtends alle ingrediënten voor je avondmaal in doet, je stopt de stekker in het contact en 's avonds als je thuiskomt van je werk, staat het eten klaar. Maar hoe werkt dat nu? En is het veilig? Redactrice Jolien testte het voor je uit.

Redactrice Jolien: "Tijd besparen met iets dat 'slow' gaat? Dat kan met een slowcooker. Je doet alle ingrediënten er 's ochtends in en laat 'm een hele dag (lees: zo'n 8 uur) zijn ding doen. 's Avonds is je eten klaar. Te mooi om waar te zijn? Er is maar één manier om dat te weten te komen, en dat is: uitproberen! Ik besluit chili sin carne te maken.

Ik test het toestel voor de zekerheid op een thuiswerkdag. Een toestel de hele dag aan laten staan vertrouw ik precies toch niet helemaal, maar volgens de fabrikant kan er niets mis gaan. Trouwens, de koelkast en de diepvriezer staan ook de hele dag aan en toegegeven, daar denk ik niet zo over na. Bovendien wordt een slowcooker nooit echt heet en kan er dus niet zo veel fout gaan."

Testen maar

"'s Ochtends (of de avond voordien) alle groenten snijden en rauw in één pot doen voelt wel een beetje gek. Normaal stoof je eerst je uitjes glazig en beginnen ze lekker te ruiken … Ik mis dat toch een beetje. Ik volg het recept voor chili sin carne op de letter."

De meeste gerechten hebben 6 à 8 uur bereidingstijd nodig in de slowcooker. Ik stel 8 uur in en daarna gaat de slowcooker over op warmhoudstand – voor mocht je toch iets later thuiskomen. Verse kruiden voeg je best pas op het einde toe, maar zachte ingrediënten zoals bonen uit blik of bokaal kunnen er van 's ochtends al bij. Een beetje tot mijn verbazing waren ze niet platgekookt 's avonds, maar perfect van textuur. Ik lees in de handleiding dat je ook vlees en zelfs rijst kunt toevoegen, maar dat er dan wel ietsje meer vocht bij moet. Per eetlepel rauwe rijst een eetlepel extra vocht, staat er.

's Avonds blijkt dat er toch wat te veel vocht in de pot zit terwijl dat als ik 'm gewoon klaarmaak, nooit een probleem is. Ik noteer dus: gebruik wat minder vocht dan aangegeven in het 'gewone' recept. Doordat de temperatuur in een slowcooker nooit heel hoog wordt, koken vloeistoffen niet in. Je mag dus wat minder vocht toevoegen. De groenten vond ik iets te zacht geworden, maar ook dat komt waarschijnlijk doordat ik wat te veel vocht toevoegde. Ik maakte de chili nog een tweede keer met minder vocht, en toen waren ze wel perfect."

Het verdict?

"Ik vind de slowcooker ideaal voor wie 's avonds nog een druk leven heeft met het gezin of met activiteiten buitenshuis bijvoorbeeld en toch snel eten op tafel wil. Ook voor stoofpotjes die lang op het vuur moeten staan vind ik de slowcooker ideaal. Je hoeft niet in de pot te roeren én het kan niet aanbakken. Het is alleen kwestie van even uit te vissen hoe je het best je vertrouwde gerechten kunt aanpassen."

6 dingen waar je rekening moet mee houden als je kookt met de slowcooker

  1. Het toestel dient om lange tijd langzaam te garen. Zet het dus al 's ochtends op, en niet gewoon als je 's avonds thuiskomt van het werk, want dan eet je niet voor middernacht.
  2. Je kunt je slowcooker voorverwarmen. Zo kun je tóch eerst die uitjes aanstoven of kleinere stukjes vlees dichtschroeien. Dat komt de smaak absoluut ten goede.
  3. Grote stukken vlees zoals een gebraad schroei je toch best eerst nog even dicht in de pan. Zo krijgt je gerecht meer smaak.
  4. Voeg geen diepgevroren vlees toe aan de slowcooker, maar laat het altijd eerst volledig ontdooien. Een slowcooker bereidt voedsel op lagere temperaturen. Wanneer je diepgevroren ingrediënten toevoegt kan het zijn dat de temperatuur in het toestel te laag blijft en er zich schadelijke bacteriën kunnen ontwikkelen.
  5. Voeg iets minder vocht toe dan je normaal zou doen. De slowcooker wordt niet heel warm. Bovendien bereid je het voedsel onder deksel waardoor vocht niet kan verdampen. Wees daarom ook extra zuinig als je alcohol toevoegt aan een bereiding. Anders kan je stoofvlees wel eens heel erg naar bier gaan smaken bijvoorbeeld, omdat de alcohol niet verdampt zoals dat in een pan wel het geval is. De helft van de normale hoeveelheid alcohol, zouden wij adviseren.
  6. Gedroogde kruiden en specerijen kun je van bij het begin toevoegen. Verse kruiden voeg je best pas toe aan het eind.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Jolien Hens

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen