Meest recente artikelen

Flamberen: zo doe je dat!

Dampkap uit!

Flamberen: zo doe je dat! Artikel

Flamberen ziet er heel spectaculair uit en misschien zelfs een beetje gevaarlijk. Het vraagt enige precisie, maar geen nood, wij leggen je stap voor stap uit hoe jij veilig de lekkerste creaties extra smaak geeft.

Behalve dat het er spectaculair uitziet, heeft flamberen ook invloed op de smaak van een gerecht: die wordt intenser doordat sommige vluchtige smaakcomponenten bij het flamberen verdampen. Ook worden er bij flamberen sterke dranken zoals cognac, rum of whisky gebruikt. Die voegen elk hun eigen karakteristieke smaak toe aan de andere ingrediënten in het gerecht.

De kunst van het flamberen

Flamberen vereist echter wel enige voorzichtigheid en precisie. Hier zijn een paar belangrijke stappen om deze techniek succesvol toe te passen:

  1. Draag geen losse kledij, maar bij voorkeur een strakke keukenschort van katoen. Ook synthetische stoffen vermijd je best.
  2. Kies de juiste pan: Gebruik bij voorkeur een pan met een lange steel en brede bodem, zodat de vlammen niet per ongeluk kunnen overslaan naar andere oppervlakken.
  3. Leg een deksel klaar om het vuur snel te kunnen doven als het te groot wordt.
  4. Verwarm de alcohol: Voeg de gewenste alcoholische drank toe aan het gerecht en verwarm deze kort op hoog vuur. Dit zorgt ervoor dat de alcohol sneller ontvlamt wanneer je hem aansteekt.
  5. Zet de dampkap uit! De zuigende werking zou de vlam kunnen vatten en brand veroorzaken.
  6. Aansteken: Zorg ervoor dat je altijd een lange lucifer of aansteker gebruikt om veilig afstand te bewaren tussen jezelf en het vuur. Houd de vlam dicht bij het gerecht terwijl je langzaam de alcohol aansteekt.
  7. Laat branden: Laat het gerecht even brandend staan totdat alle vlammen vanzelf doven. Dit duurt meestal maar een paar seconden, maar het zorgt ervoor dat alle alcohol verdampt en de gewenste smaken vrijkomen.
  8. Serveren: Serveer het gerecht direct nadat het is geflambeerd om optimaal te kunnen genieten van de verse smaken en aroma's.

Waag jezelf in de wereld van flamberen en laat je verleiden door het vuur, de smaken en de magie die deze techniek met zich meebrengt. Het zal je kookkunsten naar nieuwe hoogten tillen én een onvergetelijke indruk achterlaten op iedereen die van jouw culinaire creaties geniet.

Zo, nu kun je veilig en wel aan de slag gaan! Wij doen het je alvast een keertje voor.

Ga aan de slag met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen