Recept

Gevulde kalkoen met klassieke side dishes

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Bij een klassieke Britse kerstkalkoen horen traditioneel roast potatoes met ganzenvet, spruitjes, cranberry’s, worteltjes, pigs in blankets (kleine worstjes met spek) en geroosterde pastinaak. 

bereiding
  1. 1

    Start met de vulling van de kalkoen. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snij de champignons in blokjes. Bak de ui met de knoflook in olijfolie glazig. Voeg de champignons toe en roerbak tot het vocht is verdwenen. Voeg nu het spek toe en bak het 2 minuten mee.

  2. 2

    Trek het brood in stukken en leg het in een grote kom. Giet er 100 milliliter hete kippenbouillon over en laat het 2 minuten wellen. Voeg het spek-champignonmengsel, het gehakt, het ei, de rozemarijn en de gehakte peterselie toe. Kruid met peper en zout en meng alles goed onder elkaar.

  3. 3

    Verwarm de oven voor op 175°C. Kruid de kalkoen van binnen en buiten met peper en zout. Vul de kalkoen met de vulling en bind de kalkoen dicht. Leg de kalkoen in een ingevette grote ovenschaal. Giet er de rest van de warme kippenbouillon rond. Bestrijk de kalkoen rondom met boter. Bak de kalkoen ongeveer 2.10 uur in de oven. Draai de kalkoen na 1.30 uur om.

  4. 4

    Maak de bijgerechten. Schil de aardappelen en kook ze beetgaar in lichtgezouten water. Maak de wortelen schoon, maar laat er een stukje loof aan. Maak ook de pastinaak schoon; hij hoeft niet gesneden te worden. Blancheer beide 5 minuten in lichtgezouten water. Wikkel de worstjes in de plakjes spek.

  5. 5

    Leg de aardappelen in een grote ovenschaal. Lepel er het ganzenvet over, kruid met de rozemarijn, peper en zout. Leg de worstjes, de wortelen, de pastinaak en spruitjes in een andere schaal en leg hier klontjes boter op. Kruid ze met peper en zout. Zet beide schalen de laatste 25 minuten mee bij de kalkoen in de oven. Roer regelmatig om tot alles gelijkmatig kleurt.

  6. 6

    Dek de kalkoen na het bakken af met aluminiumfolie en laat ze nog 15 minuten rusten. Serveer de kalkoen met de worstjes, de aardappelen, de wortelen, de pastinaak, de spruitjes en enkele takjes rozemarijn.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Gevulde kalkoen met klassieke side dishes

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!