Meest recente artikelen

Zo doe je het: zelf de lekkerste aardbeiensorbet maken

De testkeuken

Zo doe je het: zelf de lekkerste aardbeiensorbet maken Artikel

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we steeds een klassieke bereiding. Deze keer: aardbeiensorbet maken.

Hittegolf of niet: een bolletje frisse sorbet is altijd lekker. Het is bovendien heel eenvoudig zelf te maken en je kunt er volop mee variëren naargelang het seizoensfruit of jouw favoriete smaak. Benieuwd hoe je zelf aardbeiensorbet kunt maken (en alle andere smaken)? We leggen het hier haarfijn uit.

Aardbeiensorbet maken: zo begin je eraan

Aardbeiesorbet maken is maar 10 minuutjes werk. Daarna moet je alleen nog een uurtje geduld oefenen terwijl de ijsmachine haar werk doet.

Tips

  • Als je de hoeveelheid halveert, moet je het sorbetijs ook maar half zo lang laten draaien in de ijsmachine.
  • Zorg ervoor dat je fruit van topkwaliteit is. Dit maakt of kraakt de smaak.
  • Zet de ingrediënten voor je favoriete ijs 4 à 5 uur voor het bereiden in de koelkast. Zo zijn ze koud genoeg voor ze in de ijsmachine gaan.

Aardbeiensorbet maken op drie manieren

Sorbet maken kan op drie manieren, met of zonder ijsmachine.

1 Heel snel, in 5 minuten

Doe 700 gram diepvriesaardbeien met 1 à 2 eetlepels poedersuiker, 1 eiwit en het sap van 1 citroen in de kom van je keukenmachine of blender. Mix alles tot een schuimig mengsel. Schraap tussendoor de wand van de kom schoon met een pannenlikker. Verdeel over 4 à 6 kommetjes en dien de snelle sorbet meteen op

2 Zonder ijsmachine

Heb je geen ijsmachine? Vries het mengsel in in een ruime diepvriesdoos. Klop na 30 minuten het ijs goed door met de mixer en herhaal dit elke 40 minuten tot het ijs te dik is om op  te kloppen. Het zal ongeveer 5 uur duren voor het ijs helemaal bevroren is. Sorbetijs dat je zo maakt, is wel iets minder glad en smeuïg dan ijs uit een machine.

3 Met de ijsmachine

Voor smeuïg sorbetijs is het belangrijk dat je het mengsel voortdurend roert, om de ijskristallen zo klein mogelijk te maken. Dat gaat het best met een ijsmachineMaar hoe werkt het precies? De machine bestaat uit twee delen: een koelcontainer en een roermechanisme. IJsmachines bestaan in alle prijsklassen, kwaliteiten en formaten.

  • Bij de goedkopere varianten moet de koelcontainer of koelschijf eerst in de diepvriezer gekoeld worden. IJs maken met zo'n machine vraagt dus wel wat voorbereiding: tot 12 uur voor je aan het ijs begint.
  • Duurdere machines hebben een eigen koelsysteem, waardoor je er dus meteen mee aan de slag kunt. De ingrediënten voor het ijs worden eerst gemengd en daarna in de koelcontainer gegoten. Omdat de wand van de container ijskoud is, vriest een dun laagje van het ijsmengsel meteen aan. Dit laagje wordt bijna onmiddellijk door het roermechanisme van de wand geschraapt. Hierdoor blijven de ijskristallen klein en vriezen ze niet aan tot één grote klomp ijs. Kleinere kristallen geven een fijnere, zachte structuur aan het ijs. De bereidingstijd van het ijs varieert van 30 minuten tot een uur.

Het recept voor de allerbeste aardbeiensorbet

Lekker voor erbij

  • fijngehakte muntblaadjes
  • verkruimelde meringue
  • fijngehakte geroosterde pistachenootjes
  • kokosrasp
  • eetbare bloemen
  • granaatappelpitjes
  • stukjes vers fruit

Nog enkele tips voor de perfecte sorbet

  • Niet te veel en niet te weinig suiker. Een goede sorbet staat of valt met de juiste verhouding fruit en suiker (of suikervervangers). Een suikerconcentratie tussen de 20 procent en 30 procent zou in de meeste gevallen goed moeten zijn. Voor een goede structuur van de sorbet is een juiste verhouding tussen suiker en water van belang. Suiker verlaagt het vriespunt van ijs. Te veel suiker maakt dat het ijs moeizaam bevriest, te weinig suiker geeft een korrelige structuur.
  • Let op bij het proeven. In sorbetijs zit flink wat suiker. Proef je het ijsmengsel voor je het invriest, dan lijkt het misschien zelfs veel te zoet. Hou er rekening mee dat je ijs heel koud eet en dat koude gerechten veel minder goed te proeven zijn. Je ijsje zal dus uiteindelijk minder zoet, zuur of fruitig smaken.
  • Wil je minder suiker gebruiken? Koop dan heel zoete, superrijpe aardbeien. Zo kun je zo’n 10 procent minder suiker toevoegen en meer citroensap voor extra frisheid. Vervang de suiker eventueel door suikervervangers zoals erythritol of stevia.
  • Weten of je sorbet genoeg gesuikerd is? Laat een schoon ei in je mengsel zakken voor je het invriest. Als het ei onder de oppervlakte verdwijnt, moet je meer suiker toevoegen. Als het ei drijft, moet je meer water toevoegen. De perfecte balans heb je als je ei half ondergedompeld is en je dus nog een stuk van het ei ziet.

Zo krijgt de sorbet de beste textuur

  • Een blaadje gelatine (voor 600 g fruit) of wat agaragar houdt de sorbet zachter.
  • Klop het eiwit eerst stijf (of gebruik de vegan variant aquafaba, het vocht uit een blik kikkererwten), zo wordt je sorbet nog luchtiger. Het eiwit zorgt er bovendien ook voor dat er minder snel kristallen zullen vormen.
  • Een scheutje wodka maakt je sorbet nóg zachter. Alcohol bevriest niet zo makkelijk en zorgt ervoor dat de ijskristallen in je ijs minder groot worden. Als je neutrale wodka of een likeur gebruikt die past bij je fruit, zul je de drank niet proeven. Let op: als je te veel alcohol toevoegt, bevriest het mengsel niet en krijg je geen sorbet, maar een soort slushie.
  • Gebruik fijne kristalsuiker, die lost beter op en zorgt voor een betere structuur.
  • Met een mespuntje stabilisator voor ijs wordt je sorbet gladder en romiger en smelt hij minder snel. Je koopt het online.

Beter bewaren

Vloeistoffen die je invriest, vormen ijskristallen. Hoe lager de vriestemperatuur, hoe kleiner de gevormde ijskristallen. Daarom krijgt ijs of sorbet dat je boven -20°C bewaart een grove structuur. Om je sorbet te bewaren, heb je dus een viersterrenvriezer nodig, die tot minstens -20°C kan koelen.

Het ijsvak in je koelkast is niet koud genoeg: daarin kun je ijs wel twee dagen bewaren, maar de smaak en structuur gaan snel achteruit. Bewaar je sorbet tot gebruik goed afgesloten in de vriezer en doe dat niet langer dan twee weken. Tijdens het bewaren ontstaan immers weer grotere ijskristallen. Vers is sorbet het allerlekkerst!

 

Aardbeiensorbet 3x anders

Aardbeiensorbet met munt

Meng wat licht gekneusde verse muntblaadjes onder de siroop en laat dit mengsel minstens 30 minuten trekken en afkoelen. Hoe langer je het laat trekken, hoe meer muntsmaak je zult krijgen. Haal er dan de muntblaadjes uit en voeg de gepureerde aardbeien toe.

Sgroppino met aardbei en wodka

Sgroppino is een Italiaanse cocktail met ijs die als tussengerecht of nagerecht wordt gegeten. De basis is citroensorbet met wodka en prosecco, maar het is ook heel lekker met aardbeiensorbet.

Aardbeiensorbet met perzik en basilicum

Maak sorbet van 2/3 aardbei- en 1/3 perzikpuree. Voeg wat grofgehakte basilicumblaadjes toe en draai het mengsel tot sorbet in de ijsmachine.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen