Meest recente artikelen

Trappistenkazen van Chimay, smaakvol en zinvol

Een overheerlijk samenspel

  • Deel dit artikel:
Trappistenkazen van Chimay, smaakvol en zinvol Artikel

Advertorial

Het verhaal begint in 1850, wanneer 17 monniken van de abdij van Westvleteren in Chimay aankomen. Deze monniken, die behoorden tot de Cisterciënzerorde van La Trappe, wijdden zich volledig aan het kloosterleven onder het motto “Ora et Labora”: God loven en daarnaast werken en de lokale gemeenschap helpen.

De monniken begonnen met de ontginning van de bodem op de “Mont du Secours” en bewerkten de talrijke moerassen om de bodem vruchtbaar te maken.

Enige tijd later, na de aankoop van 50 koeien, begonnen de monniken boter te vervaardigen. Ze produceerden ook koolzaadolie en ontwikkelden een zuivelbedrijf en een bakkerij om inkomsten te genereren voor de groeiende kloostergemeenschap. In 1876 vertrok broeder Benoît naar Frankrijk om halfharde kaas te leren maken: de trappistenkaas van Chimay was geboren!

Alle kazen van Chimay worden gemaakt van 100% lokale melk die door Coferme, de zuivelcoöperatie van Chimay, wordt opgehaald in een zone met een straal van 40 km rond de abdij.

Dankzij het malse gras van de weiden produceren de boerderijen in de streek melk van superieure kwaliteit, waaraan de kazen van Chimay hun unieke karakter en smaak te danken hebben!

De Grand Chimay, de grote klassieker van het assortiment, heeft een zachte textuur en een verrassende smaak van broodkorst en verse, romige melk. Een andere kaassoort uit het assortiment is de “À la Bière”, waarvan de korst tijdens het rijpingsproces meermaals met Chimay-bier wordt gewassen.

CIRCULAIRE ECONOMIE

Draf is een bijproduct van de brouwerij: het is het vaste residu van het filtratieproces dat de most oplevert. Het bestaat hoofdzakelijk uit graankaf, suiker en eiwitten uit gemoute gerst.

De brouwerij van Chimay heeft het hele jaar door verse draf. Dit komt neer op meer dan 3.500 ton per jaar. Het draf wordt door plaatselijke boerderijen gebruikt als veevoer. Het grote voordeel is dat draf rijk is aan eiwitten en lactogeen is.

Deze melk wordt vervolgens door Coferme opgehaald en gebruikt voor de productie van Chimay-kazen.

Een overheerlijk samenspel
Dankzij zijn dubbele activiteit van bier brouwen en kaas maken, slaagt Chimay er al meer dan een eeuw in om bieren en kazen tot een unieke ervaring voor uw smaakpapillen te verheffen.

Wist U dat?
Het logo “Trappist” garandeert dat de productie van bieren en kazen plaatsvindt binnen de muren of in de nabijheid van een trappistenabdij, onder toezicht van de monniken, en dat het grootste deel van de inkomsten naar sociale projecten gaat.

 

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen