Meest recente artikelen

Past varkensvlees in een gezond voedingspatroon?

Libelle & Lekker van bij ons

  • Deel dit artikel:
Past varkensvlees in een gezond voedingspatroon? Artikel

Met een nieuw schooljaar voor de boeg wil je gezond eten op tafel toveren waar iedereen energie uit kan halen. Maar past varkensvlees wel in een gezonde maaltijd?

Varkensvlees wordt vaak bestempeld als vet. Komt het door uitspraken als ‘Zo vet als een varken’ of ‘Eten als een varken’? Niemand die het weet, maar de uitspraak is niet helemaal terecht. Verschillende stukken van het varken bevatten immers maar weinig vet en zijn dus eigenlijk zeer mager vlees.
Neem nu een varkensmignonette of een varkenshaasje. Bijzonder smaakvol vlees van bij ons met maar 2 gram vet per 100 gram. Dat is een pak minder dan veel vegetarische burgers en vergelijkbaar met een kippenborst of mager rund- en kalfsvlees.

Bovendien scoort varkensvlees best goed voor de Nutri-score, hét gezonde-keuzelabel voor voorverpakte voedingsmiddelen in de supermarkt. Met de Nutri-score zie je in één oogopslag in welke mate een voedingsmiddel past in een gezond voedingspatroon. Een donkergroene en lichtgroene score aangeduid met de letter ‘A’ of ‘B’ genieten de voorkeur. Naast een varkensmignonette en een varkenshaasje kleuren ook varkenslapjes, varkenswangetjes, mager varkensstoofvlees en een magere varkenskotelet donkergroen. Ideaal dus om ter afwisseling op het menu te zetten!

Uiteraard zijn er ook stukken varkensvlees die wel iets vetter zijn. De meest gekende zijn gehakt en spek. Deze bevatten meer dan 25 gram vet per 100 gram. Zoals voor andere vetrijke voedingsmiddelen, geldt ook voor vet varkensvlees: niets is verboden, maar eet het niet te veel en niet te vaak.

Maar dat een stukje varkensvlees en minder vet eten goed samen kunnen gaan bewijzen vooral de varkensmignonette en het varkenshaasje. Wanneer je ook nog eens oplet met het gebruik van extra vetstoffen en sauzen en er een ruime portie groenten bij serveert, tover je in géén tijd een gezonde maaltijd op tafel die rijk is aan eiwitten, mineralen en verschillende B-vitaminen.

Aan de slag met gezond varkensvlees

Heb je wat inspiratie nodig voor gezonde gerechten met varkensvlees? Dan zijn deze toppers vast iets voor jou.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.